Hlavní obsah

Nad komedií Chlupatá odplata se budou ronit slzy

Právo, Věra Míšková

Sázet se nechci, je to ošidné a člověk nikdy neví, co ho čeká. Že ale přinejmenším letos nepřijde do kin příšernější film, než je Chlupatá odplata, bych chtěla aspoň doufat.

Článek

Je o proradné developerské firmě, která se vydává za ekologickou, ale ve skutečnosti chce zničit oregonskou přírodu vykácením lesů a stavbou sídliště. O najatém projektantovi Danovi, který má na místě všechno připravit a přestěhoval proto do divočiny manželku a pubertálního syna – ovšemže proti jejich vůli. A o hordě lesních zvířat, kteří se s ním pustí do lítého boje.

Chybí originalita

Když se to tak vezme (nebo kdyby to vzal do ruky někdo jiný), nemusel by to být tak úplně strašný nápad, i když do originality by mu v každém případě hodně chybělo. V podobě, kterou předkládá režisér Richard Kumble, je ale nedostatek originality to nejmenší.

Chlupatá odplata parazituje na zeleném tématu s téměř nevídanou hloupostí a nedostatkem vkusu.

Dan je naprostý a dokonale nešikovný idiot, což Brendan Fraser hrubým hereckým projevem ještě umocňuje. Syn ho nenávidí a bude trvat půldruhé hodiny, než na závěr pronese onu mnoha americkými filmy tak zprofanovanou větu Mám tě rád, tati.

Největší darebáci jsou indický investor a japonský šéf, ale hemží se tu i množství dalších hlupáků „k popukání“ (babka, která celý film touží malovat na borové šišky) a dále horda lesních zvířat, jež se rozhodnou pro pomstu a škodí Danovi na každém kroku.

Otřepané fráze a strašný dabing

Ta živá zvířata jsou počítačem animovaná tak, že by se za to studenti prvního ročníku možná styděli, a humor, který z jejich řádění vyplývá, se rekrutuje z těch nejspodnějších zásuvek: padání, kvičení, pitvoření.

A pak je tu ohromné množství hesel a frází, jež padají bezostyšně z plátna („Velký muž, který změní náš malý svět“, „Myslel jsem, že něco vybuduji, ale pravda je, že jsem jenom bořil“) a strašný český dabing, plný nepřirozené rozeřvanosti a krákorání.

Celé by to nestálo za těch pár řádků nebýt toho, že ač soudný dospělý člověk nemá jediný důvod se smát, věřím, že děti se na řadě míst řehtat budou. Děti se totiž řehtají rády, přiznejme si, že nejvíc krkání, frkání a prdění (kdo nevěří, ať si zajde do jakéhokoli dětského kolektivu), a Chlupatá odplata jako celek ničím jiným není.

Zdeněk Jirotka v Saturninovi napsal, že ženské romány jsou škodlivější než rodokapsy, protože každý kluk ví, že na Václaváku koně do lasa chytat nemůže, zatímco kdejaká služka je schopna uvěřit, že si ji vezme továrník.

Komedie, která kazí vkus a myšlení

A stejně tak - ač se dnes nejvíc brojí proti akčním filmům a počítačovým hrám - mohou daleko větší zlo na vkusu a myšlení napáchat zdánlivě neškodné komedie.

V akčních filmech totiž zpravidla vítězí dobro nad zlem. V komediích jako Chlupatá odplata vítězí tupá hloupost oděná do hávu ušlechtilosti úplně nad vším.

Celkové hodnocení: 30 %

Chlupatá odplata

USA 2010, 92 min.

Režie: Richard Kumble,

hrají: Brendan Fraser, Matt Prokop, Ken Jeong

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám