Hlavní obsah

Ministr kultury Riedlbauch ve čtvrtek oznámí ředitele Národní galerie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr kultury Václav Riedlbauch by měl ve čtvrtek oznámit jméno příštího ředitele Národní galerie v Praze (NG). Zda bude vystřídán dlouholetý ředitel instituce Milan Knížák a kdy by jeho případný nástupce měl do galerie přijít, není zřejmé.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr kultury Václav Riedlbauch

Článek

Knížák se do konkurzu, který se konal již před sedmi týdny, podle neoficiálních informací přihlásil také; seznam uchazečů ministerstvo dosud nepotvrdilo. Mezinárodní komise v polovině dubna posuzovala projekty sedmi zájemců, všichni byli z Česka.

Komisi navržen historik Fajt, kritik Knížáka

Komise ministrovi údajně doporučila historika umění Jiřího Fajta, někdejšího ředitele Sbírky starého umění NG a Knížákova kritika. Fajt v poslední době působí v zahraničí, v tuzemsku je znám jako spoluautor úspěšné výstavy umění z doby posledních Lucemburků.

Foto: Archív, Právo

Národní galerie umístila do Schwarzenberského paláce české barokní umění bez ohledu na to, že velká část obrazů a soch je velkých až monumentálních rozměrů. Oddělené vystavení soch a obrazů je koncepčním krokem zpět, říká Jiří Fajt.

Konkurz na ředitele NG vyhlásil ministr úřednické vlády v únoru a původně uváděl, že by chtěl znát jméno nového ředitele do voleb. V posledních týdnech před volbami ministr uskutečnil několik dalších personálních změn v příspěvkových organizacích svého resortu, jen některé z nich přitom byly dlouhodobě plánované.

Žádný z ministrů volání po vypsání konkurzu na místo ředitele NG nevyslyšel. Až Riedlbauch uvedl do praxe nápad svého předchůdce Václava Jehličky (tehdy KDU-ČSL, dnes TOP 09) periodicky prověřovat ředitele příspěvkových organizací. Stihl jich několik, Knížák byl mezi nimi a přestože dostal za svou práci odměnu, rozhodl se ministr vypsat na jeho místo konkurz. Knížák opakovaně uvedl, že by rád v čele NG zůstal do konce roku 2011.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám