Hlavní obsah

Film Na půdě sbírá ceny doma i ve světě

Právo, Věra Míšková

Animovaná pohádka Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny? režiséra Jiřího Barty (Krysař, Zaniklý svět rukavic) představuje tajemný svět – domov odložených hraček na zapadlé půdě, kde se odehrává dobrodružný příběh za záchranu jedné z nich.

Článek

Film plný nebezpečných okamžiků i humorných situací sbírá ceny po celém světě – naposledy dvě na Mezinárodním festivalu animovaných filmů AniFest 2010 (za celovečerní film a Cenu diváků), má už dvě Grand Prize z festivalů ve španělském Bilbau a v New Yorku, kde porazil i belgický snímek The Secret of Kells nominovaný na Oscara.

Ceny z Japonska a Bukurešti, Český lev i Kristián 

Dále získal Excellence Prize na Japan Media Arts Festivalu a Big Prize na festivalu v Bukurešti.

Film má Českého lva za nejlepší výtvarný počin, Kristiána za nejlepší animovaný film na Febiofestu a ve čtvrtek převezme Jiří Barta Výroční cenu českého literárního fondu.

„Dokázali jsme proměnit obyčejné věci na kouzelné předměty, z dětského pokoje vytvořit bitevní pole, vesmírný koráb či džungli,“ řekl o svém filmu Barta a dodal: „Myslím, že celovečerní film pro děti může působit právě kouzlem své jednoduchosti, naivity a uvolněné dětské imaginace, i když nemá parametry atraktivních 3D počítačových filmů. Je to loutkový film, který vychází z tradice české animované tvorby, dalo by se říct, že je i trochu staromódní.

Přestože nenaplnil kina okamžitě po premiéře, jak jsem očekával, jsem rád, že se oklikou přes mezinárodní festivaly vrací zpět do českých kin.“

Loutkový film namluvili přední čeští herci Ivan Trojan, Bára Hrzánová, Naďa Konvalinková, Petr Nárožný či Jiří Lábus.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám