Hlavní obsah

Jiří Lábus převyprávěl Vieweghovy Nápady laskavého čtenáře

Audiokniha Michaela Viewegha Nápady laskavého čtenáře nabízí expresivní a humorně laděné parodie. Imitace děl slavných spisovatelů byly knižně vydány roku 1993, na současném albu je převyprávěl herec Jiří Lábus.

Článek

"V podání Jiřího Lábuse kniha dostala nový rozměr. Jsou to parodie a jeho impulzivnost a expresivita výrazů se k tomu báječně hodí," pochválil Lábuse Viewegh.

Knihu, která si podle autora přátelsky dobírá známé literáty, vydal tehdy 31letý spisovatel jako svou třetí publikaci. "Byla to bokovka," prozradil při úterním křtu. Knihu prý tehdy nabízel k vydání v nakladatelství Československý spisovatel. "Řekli, že je to tenké a drzé," zavzpomínal Viewegh.

Na paškále Hrabal, Kundera, Škvorecký i Svěrák

Autor si dělá legraci ze stylu psaní několika českých i světových tvůrců, mezi nimiž je i on sám. Zkusil si zahrát na autory jako Bohumil Hrabal, Milan Kundera, Josef Škvorecký, Zdeněk Svěrák, Ernest Hemingway, Nikos Kazantzakis nebo Erich Segal.

"Velmi si jich vážím. Kdybych věděl, že se to dnes bude číst v Klementinu, možná bych psal jinak," uvedl žertem.

Podle Lábuse je kniha napsána s láskou. "Člověk si ze spisovatelů může dělat legraci. Všechny autory mám rád," uvedl.

Michal Viewegh

se narodil v roce 1962 v Praze. Absolvoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. Působil jako učitel a redaktor.

Profesionálním spisovatelem je od roku 1995. K jeho nejznámějším knihám patří Báječná léta pod psa (1992) nebo Výchova dívek v Čechách (1994), které se dočkaly také filmového ztvárnění.

Supraphon

v těchto dnech vydává také audioknihu básní Karla Kryla Zas padá listí... v autorské interpretaci. V červnu 2010 se pak chystá zvuková podoba novely Vladislava Vančury Rozmarné léto v režii Jiřího Menzela.

Podle Viewegha jsou audioknihy dobrou propagací literatury. "Když je kniha dobře přečtená, když interpret ví, kam dát důraz, jak pracovat s hlasem, pak to může knihu přiblížit i lidem, kteří nejsou až takoví náruživí čtenáři," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám