Hlavní obsah

Egyptolog Miroslav Verner vydal knihu Chrám světa

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pyramidy nejsou jediným počinem, kterým staří Egypťané zasáhli tvořivě do dějin světové kultury. Druhým zázrakem jsou staroegyptské chrámy, což byl rafinovaně konstruovaný architektonický celek, ve své podstatě i struktuře mystičtější a tajemnější než starořecké chrámy či gotické katedrály.

Článek

Za vstupními věžemi se nacházelo nádvoří zalité slunečním světlem, pak následovalo přítmí sloupové síně, poté ještě temnější místnost k předávání obětin a cestu uzavírala téměř zcela temná komora svatostánku, kde přebýval sám bůh. Sem už mohl vstoupit jen faraón a nejvyšší kněží.

Historie i náboženství

Český egyptolog Miroslav Verner vydal v nakladatelství Academia knihu Chrám světa, která se staroegyptské architektuře věnuje z hlediska archeologického i náboženského. Ve světové literatuře vzniklo jen pár podobně pozoruhodných knih určených pro širší publikum.

Čtenář s Vernerem zavítá do nejslavnějších egyptských chrámů, seznámí se s náboženskými obřady i životem kněží, porozumí lépe egyptské mytologii, pochopí dovednost a umění dávných architektů.

Samo budování chrámu nebylo jen obyčejnou činností kameníků a zedníků. Stalo se posvátným rituálem a Verner je jeden z nejzasvěcenějších průvodců, který před námi může rozkrýt dávná tajemství stavitelů chrámů. Úžasná kniha dokazuje, že „obyčejná“ věda může být vzrušující cestou k poznání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám