Hlavní obsah

Hrací automaty inspirovaly autory inscenace Haz.Art

– Brno

Velké množství výherních automatů a heren v ulicích Brna inspirovalo místní Divadlo Feste k nastudování hry Haz.Art. Sedmé představení angažovaného souboru, který dlouhodobě z různých úhlů zkoumá otázku identity, překračuje hranice žánrů. Kombinuje taneční prvky, pantomimu, činohru a improvizaci. Příležitost vyjádřit se k problému automatů a hráčství dostane také publikum.

Foto: Profimedia.cz

Šedesát Brňanů má k dispozici jeden automat, například ve Francii na jeden automat připadá 18 tisíc lidí.

Článek

"Během představení herci nabídnou publiku text emailového dopisu - divadelní spam. Po každém představení bude odeslán příslušným úředním orgánům na lokální úrovni, které rozhodují o počtu a rozmístění heren, kasin a jiných herních zařízení," popsala Šárka Syslová z divadla Feste. Diváci mohou dopis podepsat, a tak začne postupně vznikat jakási petice za vyřešení situace kolem patologického hráčství a počtu výherních přístrojů.

Divadlo Feste je podle vlastního přesvědčení jediný nezávislý subjekt v Česku, který dlouhodobě a cíleně vytváří angažované divadlo. Feste nemá žánrové limity. Témata všech inscenací jsou obtížně uchopitelná, případně kontroverzní nebo nejednoznačně přijímaná.

Be free!, Islám, Osmdesátdevět

Poslední představení Be free! pojednávalo o divokém odsunu Němců z Brna. Předtím divadlo uvedlo například inscenace Náš islám, Osmdesátdevět - Trenažér jedné revoluce a Havel píše Husákovi.

Haz.Art

Divadlo Feste každé své představení připravuje na základě rešerší a konzultací s odborníky. Při práci na inscenaci Haz.Art divadelníci zjistili, že Česko patří k zemím s největším počtem terminálů.

Ve Francii prý připadá na jeden automat 18 tisíc lidí, v Česku 170, v Brně dokonce šedesát lidí. Regulace heren je v posledních měsících také politickým tématem. Obě komory parlamentu již schválily novelu loterijního zákona, která od července obcím zajistí účast na povolování loterií, podobných her a nově i videoloterijních terminálů na jejich území.

Představení Haz.Art nastudoval režisér Jiří Honzírek. Hrají Roman Blumaier a Jiří Kniha. Premiéra bude 6. června v kavárně Trojka v Domě pánů z Kunštátu.

Reklama

Související témata:

Související články

Zbavte se vrátných, vyplynulo z auditu divadel

Změny v repertoáru a ušetřit za mzdy doporučuje pražským divadlům dlouhý externí audit, který si nechali zpracovat pražští radní. Město, které za audit dalo...

Výběr článků

Načítám