Hlavní obsah

Sto let byly tajemné paměti Marka Twaina zapečetěny, nyní promluví

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posledním přáním Marka Twaina, tvůrce příběhů Toma Sawyera a Huckleberryho Finna, bylo utajit jeho paměti na celých sto let. Tato lhůta vypršela letos 21. dubna a „twainologové“ se už hádají, co se objeví v rukopisu, který má rovných pět tisíc stran.

Foto: Profimedia.cz

Americký spisovatel Mark Twain

Článek

Podle deníku The Independent by měl první díl rukopisu vyjít v listopadu. Celkem bude vydán ve třech svazcích, které mají obsahovat více než půl miliónu slov. Bude tak konečně vyřešena hádanka, proč chtěl slavný spisovatel tak dlouho mlčet. Originál pamětí zatím uchovává Kalifornská univerzita v Berkeley.

Podle listu soudí někteří experti na jeho život a dílo, že chtěl prostě volně mluvit o politice a náboženství, což už dnes asi nikoho moc zajímat nebude. Jiní se ale domnívají, že se chtěl posmrtně chránit před rozzuřenými přáteli, na nichž asi jeho ironický jazyk nenechal ani nit suchou, pokud si je opravdu vzal na paškál – a to by mohlo být zajímavé ještě dnes.

Co Twain dokáže, to ukázal v případě své sekretářky Isabel Van Kleek Lyonové, do níž se na stará kolena zamiloval. Když v roce 1909 vše skončilo, označoval ji za couru a stěžoval si, že se ho snažila svést. Vztah popisuje v pamětech na celkem 400 stránkách, které napsal během posledního roku života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám