Hlavní obsah

Jan Kraus končí s Uvolněte se, prosím na ČT

– Praha • Aktualizováno

Populární moderátor Jan Kraus, který uváděl páteční pořad na ČT Uvolněte se, prosím, už v něm nechce pokračovat. Novinkám to sdělil mluvčí České televize Ladislav Šticha. Informaci potvrdil Novinkám i Kraus s tím, že mu vadila arogance a nezájem ve vedení ČT.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Kraus

Článek

„Termín k rozhodnutí jsem měl do zítřka. Jednání jsem vedl pět let, téměř každého půl roku. Byla čím dál nesnesitelnější,“ sdělil Kraus Novinkám a vyjádřil přesvědčení, že ČT se za poslední roky rapidně zhoršuje ve všech parametrech. Špičky veřejnoprávní televize podle něj zůstávají v klidu pramenícího z výsadního postavení na trhu.

„Nemohlo mě to minout,“ dodává populární herec a moderátor. „Navíc jde o tzv. televizi ‚veřejné služby‘, která by měla být výběrovou organizací. Podle mých zkušeností, je to přesně opačně. Arogance, nezájem, klid, koncese,“ uzavřel Kraus.

Kraus sdělil své rozhodnutí ČT e-mailem

Šticha Novinkám potvrdil, že Jan Kraus poslal televizi e-mail, ve kterém své rozhodnutí sdělil. „Nabízeli jsme mu jednání, on to však odmítl,“ řekl Šticha.

Kraus má dlouholeté spory s vedením České televize, o radních v pořadu několikrát hovořil. V jednom z posledních dílů například nelichotivě srovnával Radu ČT s Radou BBC.

V blízké době bude působit coby porotce ve společném projektu televize Prima a TV JOJ v pořadu Česko Slovensko má talent.

Radní ČT podobný krok předpokládali

Radní české televize, kteří byli častým terčem Krausových výpadů, přijali zprávu o jeho odstoupení vlídně.

„Myslím si, že šel za lepší nabídkou. Žádný pořad není věčný. Myslím si, že když přijde lepší nabídka a zároveň autor cítí, že už jeho pořad není takový, jako býval, je rozhodnutí odejít velmi rozumné,“ sdělil Právu předseda Rady ČT Jiří Baumruk.

Zpráva nijak nezaskočila ani dalšího radního Jana Prokeše, podle nějž už byl prostor pro pořad vyčerpaný. „Je to logický osud pořadů, které už byly na obrazovce velmi dlouho, a myslím si, že nabídka od TV Prima, kde může začít Kraus něco nového, pěkného, je lákavá. Jan Kraus se rozhodl, jak se rozhodl,“ uvedl Prokeš.

Radní Jana Makrlíková pak uvedla, že s dalším pokračováním úspěšného pořadu už nepočítá: „Pořad jsem měla velmi ráda, doufám, že ho Česká televize brzy nahradí jiným, neméně divácky úspěšným. Výroba Uvolněte se, prosím stála ale víc než provoz celé Rady ČT. Doufám také, že nová televize dobře zaměstná i Krausova syna a že bude pan Kraus ke své budoucí televizní živitelce loajální.“

Radní České televize Josef Pavlata, který je znám kontroverzními výroky na adresu moderátora Krause a byl s ním v ostrém sporu, když Kraus do svého pořadu pozval Helenou Vondráčková, jež hovořila o svém konfliktu s Martou Kubišovou, Krausův odchod lakonicky komentoval jednou větou: „Pokud Kraus, kterého měli lidé rádi, odchází z ČT, je to škoda.“

Pořad Uvolněte se, prosím začala ČT vysílat v únoru 2005.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám