Hlavní obsah

Romské tango z Bukurešti zazní v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Z Rumunska pochází celá řada originálních romských kapel, ať už je to fenomenální cimbálovka Taraf de Haïdouks nebo nejrychlejší dechovka světa Fanfare Ciocarlia. Další podobu nabídne ve čtvrtek v pražském paláci Akropolis zpěvačka Oana Cătălina Chiţu se svým projektem Bucharest Tango, která se vrací do třicátých let, k v luxusních podnicích Bukurešti znělo tango zkřížené s romskou hudbou, takže se v obsazení její kapely objevují vedle kytary, basy a perkusí nebo akordeonu i cimbál a housle.

Článek

Oana Cătălina Chiţu dospívala na venkově. Písně meziválečných zpěváků rumunského tanga slýchala v podání svého otce. U příbuzných v Bukurešti později objevila obrovskou sbírku ohraných gramofonových desek, které před válkou natočili klasikové rumunského tanga Jean Moscopol, Cristian Vasile i romský zpěvák Zavaidoc.

Oana Cătălina Chiţu, která se v devadesátých letech přestěhoval z rodné země do multikultturního Berlína, tam v roce 2000 založila se srbským akordeonistou Dejanem Jovanovičem soubor Romenca. Zaměřili se na hudbu ze svých rodných zemí.

Před třemi lety připravila projekt Bucharest Tango, který přibližuje písně meziválečníé Bukurešti ocejchované po nástupu socialismu jako dekadentní a nemravné. Slavila s nimi takový úspěch prknech berlínského divadla, že vyšly na stejnojmenné desce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám