Hlavní obsah

Ostrava představí v Praze svou kulturu

Právo, Kateřina Farná

Ostrava jako kandidát na titul Evropské hlavní město kultury 2015 představí v Praze svou kulturu, tedy hudbu, výtvarné umění, divadelní představení nebo architekturu.

Článek

Přehlídku nazvanou Ostrava v Praze zahájí toto pondělí v kině Světozor kultovní snímek Tomáše Vorla Kouř.

„Kino Světozor se pro jeden večer promění v kulturní dům ve stylu 80. let, kde nebudou chybět soudruzi a soudružky z národního podniku Stavostroj a kde se o zábavu postará kulturní referent. Každý, kdo přijde v dobovém kostýmu nebo prokáže, že mu byl udělen titul Ing., má vstup zdarma,“ uvedli organizátoři.

Kulturu třetího nejlidnatějšího českého města, symbolu industriální éry, ukážou v Divadle Bez zábradlí Národní divadlo moravskoslezské, Divadlo Petra Bezruče či soubor vozíčkářů Setkání. Například 3. června sem Divadlo loutek Ostrava přiveze inscenaci Z deniku Ostravaka, „dřysty“nejznámějšího blogera v šumném provedení. V Divadle Kalich vystoupí 26. 5. písničkář Jarek Nohavica, v Roxy Buty (3. 6.), v Paláci Akropolis třinecká skupina Charlie Straight (1. 6.) nebo zpěvačka Vladivojna La Chia (4. 6.).

Filmová část zahrnuje kromě Kouře Sluneční stát Martina Šulíka nebo snímky, na nichž se podílel významný ostravský rodák, britský filmař Karel Reisz. Jeho retrospektiva mj. nabídne jeho adaptaci románu Alana Sillitoea V sobotu večer, v neděli ráno.

Bude prezentován i projekt, jímž slezská metropole vstoupila do soutěže o titul Evropské hlavní město kultury 2015 – připravena je obnova kulturní infrastruktury v Ostravě, kdy by měla vzniknout nová kulturní čtvrť Klastr Černá louka s koncertní síní, galerií nebo školou. Program přehlídky trvající do 10. září najdete na www.ostravavpraze.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám