Hlavní obsah

Zlatá palma jde letos z Cannes do Thajska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cannes

Zlatou palmu, hlavní cenu pro nejlepší film, v neděli ve finále 63. ročníku festivalu ve francouzském Cannes získal poměrně překvapivě thajský snímek Lúng Búnmí Ralek Čat (Strýček Búnmí, co umí vyvolat minulé životy) režiséra Aphičatponga Vírasetchakuna.

Foto: Jean-Paul Pelissier , Reuters

Thajský režisér Aphičatpong Vírasetchakun

Článek

Velká cena pro druhý nejlepší film patří snímku Des hommes et des dieux (O lidech a bozích), který byl mezi nejžhavější favority na Zlatou palmu. Cenu za nejlepší režii získal od poroty v čele s americkým režisérem Timem Burtonem domácí filmař Mathieu Amalric za snímek Tournée (Na turné) a herecká ocenění si odvážejí Javier Bardem, Elio Germano a Juliette Binocheová.

Ve vítězném hypnotickém díle vypráví thajský režisér příběh smrtelně nemocného muže, který chce poslední dny svého života strávit se svou rodinou na venkově. Tam se mu zjevují jeho zesnulá žena a nezvěstný syn. S nimi se pak vydává na cestu k místu, kde se narodil.

Podle agentury DPA se v Cannes sotva našel film, který by víc polarizoval. Od diváka vyžaduje velkou dávku představivosti a jedni oceňovali jeho svrchovanou poetičnost, pro druhé byl extrémně nudný.

"Chtěl bych poděkovat všem duchům a přízrakům v Thajsku, kteří mi umožnili být zde," prohlásil režisér vítězného snímku po převzetí trofeje. "Přicházím z jiného světa. Všechno mi to připadá surrealistické," řekl 39letý režisér.

Jeho film na francouzské riviéře nakonec porazil i dva největší favority, snímek Another Year (Další rok) Mikea Leigha a Des hommes et des dieux (O lidech a bozích) francouzského režiséra Xaviera Beauvoise, jenž ve filmu oceněném Velkou cenou a v sobotu také Cenou ekumenické poroty přibližuje skutečné události z Alžírska roku 1990 - vraždu sedmi francouzských mnichů.

Trofeje pro nejlepšího herce dnes získaly poprvé v historii Cannes hned dvě herecké osobnosti; podle očekávání byl oceněn Španěl Bardem a spolu s ním Ital Elio Germano. Nejlepší herečkou byla vyhlášena Francouzka Binocheová, která zazářila ve snímku Copie conforme (Ověřená kopie) íránského režiséra Abbáse Kjárostamího.

Bardem podle některých kritiků předvedl svůj životní herecký výkon ve filmu Biutiful, temném portrétu umírajícího otce, který režíroval Mexičan Alejandro González Inárritu. Elio Germano zaujal porotu výkonem v rodinném dramatu La Nostra vita (Náš život) režiséra Daniele Luchettiho.

Binocheová se prosadila proti několika dalším favoritkám. Často byly zmiňovány představitelka hlavní role v Leighově filmu Lesley Manvilleová a jihokorejská herečka Čon To-jon, která se představila ve filmu The Housemaid (Služebná) režiséra Im Sang-sua.

Binocheová ve své děkovné řeči vyzvala k propuštění Kjárostamího kolegy, íránského režiséra Džafara Panahího, který měl původně zasednout v porotě. "Doufám, že tu bude osobně příští rok," řekla Binocheová a v rukou svírala štítek se jménem stoupence opozice proti režimu prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda.

Vítěz mezi režiséry Mathieu Amalric byl odměněn za svůj čtvrtý celovečerní road movie Tournée (Na turné), který vypráví o neúspěšném manažerovi (Amalric), jenž cestuje se skupinou amerických burleskních tanečnic francouzským venkovem. Tento filmař už v sobotu ve francouzském středomořském letovisku převzal cenu filmové kritiky FIPRESCI.

Cena poroty dnes byla udělena snímku Un homme qui crie (Muž, který křičí). Natočil ho Mahamat-Saleh Haroun z afrického Čadu.

Nejlepším scenáristou byl vyhlášen Jihokorejec I Čchang-dong, jenž napsal scénář k filmu Si (Poezie). Zlatá kamera pro nejlepšího debutujícího režiséra byla udělena Mexičanovi Michaelu Rowemu za natočení filmu Ano Bisiesto (Přestupný rok). Nejlepším krátkometrážním snímkem se stal Chienne d'Histoire (Čubka dějin), jímž se v Cannes prezentoval francouzský režisér Serge Avedikian.

Některé menší ceny už byly rozdány v průběhu festivalu. Česká scenáristka Irena Hejdová převzala zvláštní uznání za filmovou adaptaci knihy Paměť mojí babičce od spisovatelky Petry Hůlové.

Jubilejní desátou "Psí palmu" v podobě vykládaného obojku získal za nejlepší psí filmový výkon boxer Boss, který se objevil v britské komedii Tamara Drewe.

Reklama

Výběr článků

Načítám