Hlavní obsah

Filharmonici chtějí řádný konkurs na svého šéfa

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Orchestr České filharmonie (ČF) v čele s uměleckou radou v pátek vyslovil podporu odvolanému šéfovi Vladimíru Darjaninovi. Toho má nahradit odvolaný ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík. Ministr kultury ho jmenoval bez výběrového řízení. Orchestr chce, aby proběhl řádný konkurz. Podporu Darjaninovi vyjádřil po návratu ze Španělska.

Foto: Petr Horník, Právo

Odvolaný ředitel ČRo Václav Kasík

Článek

„Nelíbí se nám, že nový ředitel Václav Kasík byl jmenován během našeho zahraničního zájezdu,“ uvádí hobojistka Jana Brožková, předsedkyně umělecké rady orchestru. „Nechceme ale stávkovat ani rušit koncerty,“ uvádí violista Jaroslav Pondělíček a lituje zrušení koncertu 7. 5., což vyvolalo velkou vlnu kritiky.

„Byla to výjimečná situace a cítili jsme se podvedeni jednáním ministerstva kultury, které nám den předtím slíbilo, že odvolání Darjanina nepřichází v úvahu,“ tvrdí.

S novým ředitelem Václavem Kasíkem se ještě orchestr nesetkal. Mohlo by se tak stát v neděli na zkoušce ke koncertu k ostravskému zájezdu. „Zaráží nás ale, že Kasík byl jmenován na dobu neurčitou bez jakéhokoliv výběrového řízení,“ vysvětlují v prohlášení orchestru. „Nevadí nám pan Kasík, ale způsob, jakým byl jmenován,“ říká k tomu Brožková.

Obeslali politiky

Ministr kultury Václav Riedlbauch byl nespokojen s tím, jak Darjanin hospodařil. Darjanin se brání, že Riedlbauch nerozumí specifikům hospodaření příspěvkových organizací. Audit Nejvyššího kontrolního úřadu žádné chyby nenašel.

Orchestr zaslal dopisy premiérovi, prezidentu i Jiřímu Paroubkovi, jehož strana ČSSD  Václava Riedlbaucha do vlády nominovala. Odpověděl zatím jen premiér, který oznámil předání celého problému právě odpovědnému ministrovi, proti němuž orchestr protestuje.

ČF žádá vypsání řádného konkurzu na nového ředitele, ale až po volbách s novým ministrem kultury. „Václav Riedlbauch jako bývalý ředitel ČF je ve střetu zájmů, a proto nemůže stabilizovat situaci v ČF, když je obviňován sám z finančních nesrovnalostí,“ tvrdí zástupci umělecké rady ČF.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám