Hlavní obsah

Nové knihy - Kurt Vonnegut, Tereza Brdečková i Vlastimil Vondruška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě vychází soubor povídek a črtů z pozůstalosti Kurta Vonneguta jr. pod názvem Armagedon aneb Jak skončil boj s ďáblem, Tereza Brdečková přichází s románem Alhambra a další historická detektivku z pera Vlastimila Vondrušky se jmenuje Tajemství abatyše z Assisi.

Článek

Kurt Vonnegut jr.: Armagedon aneb Jak skončil boj s ďáblem

Poté, co se uzavřel život Kurta Vonneguta, mohlo by se zdát, že se uzavřelo i jeho dílo. A přece lze v autorově pozůstalosti nalézt kratší práce, které se často vyznačují stejnou svěžestí jako jeho romány.

Přítomný výbor povídek, aforismů a drobných kreseb, v uspořádání a s předmluvou Vonnegutova syna Marka, ve valné většině propojuje téma války, ať už té skutečné, kterou Vonnegut zažil na vlastní kůži kousek od našich hranic, anebo různých vybájených válečných střetů budoucnosti či daleké minulosti.

Argo, překlad Zdeněk Beran, 168 str., váz., 258 Kč

Tereza Brdečková: Alhambra

Románová kronika Terezy Brdečkové, která vypráví o pražské umělecké rodině, nás zavádí hlavně do časů slávy českého loutkového filmu.

Gabriel Kočka, malíř a sběratel, uniká z dusivé atmosféry války, stalinismu a normalizace do světa filmů a smyšlených map. Lidé jako Gabriel žijí za ostnatými dráty své okleštěné životy. Když konečně přijde svoboda, ukáže se, že jejich díla, vzpomínky a sny fungují dál, a jsou klíčem k pochopení minulosti. Tak jako příběh o knížeti Baltazarovi, který hledá mapu své ztracené země.

Odeon, 240 str., váz., 229 Kč

Herta Müllerová: Cestovní pas

Novelu Cestovní pas napsala nositelka Nobelovy ceny za literaturu Herta Müllerová v roce 1986, tedy rok před tím, než emigrovala do NSR. Zachycuje v ní život na rumunském venkově za Ceausescovy diktatury.

Vycestování nebo spíš čekání na cestovní pas je ústředním tématem této autorčiny rané prózy. Čekání se protahuje na dny, měsíce a roky. Vesnice se vylidňuje, jen rodina Windischova musí čekat. Dcera Amálie může úřední proceduru urychlit, pokud obětuje svou důstojnost.

Mladá fronta, překlad Radka Denemarková, 112 str., váz., 229 Kč

Sofi Oksanenová: Očista

Finsko-estonská spisovatelka Sofi Oksanenová dosáhla svým třetím románem Očista světového věhlasu.

Dramatický příběh dvou generací žen nás zavede nejprve do Estonska 40. let minulého století, v druhém plánu do doby krátce po rozpadu sovětského impéria. Aliide Truuová ukryje před mafiánským pasákem dívku Zaru. Dívčina přítomnost v domě vyvolá ve staré ženě palčivé vzpomínky na mučení a znásilnění za předešlé éry. Ani Zara není bez nepříjemných vzpomínek...

Odeon, překlad Jan Petr Velkoborský, 304 str., váz., 279 Kč

Vlastimil Vondruška: Tajemství abatyše z Assisi

Historik a spisovatel Vlastimil Vondruška přichází již s dvaadvacátou knihou ze série Hříšní lidé Království českého.

Oldřich z Chlumu na příkaz krále Přemysla II dělá doprovod abatyši Anežce na pouti ke svatému Jakubovi do Compostely. Ještě než překročí hranice království, dojde k první vraždě. A tehdy se Anežka Oldřichovi přizná, že k pouti ji nevedly jen zbožné úmysly. Před svou smrtí jí slovutná abatyše Klára z Assisi napsala o znepokojivém podezření...

Moba, 312 str., váz., 299 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám