Hlavní obsah

Američané vyhlásili filmovou osu zla: Kanada, Mexiko, Rusko, Čína

Novinky, Stanislav Dvořák

Kdo nejvíce může za stahování filmů? Podle amerického kongresu jsou to servery, které sídlí ve "zlých" zemích - Kanadě, Mexiku, Rusku, Číně a Španělsku. Informoval o tom server Hollywood Reporter.

Foto: Nir Elias , Reuters

Stahování filmů pokračuje všude na světě, většina společnosti nemá zájem na změně. (Ilustrační foto)

Článek

Seznam sestavili politici a lobbisté filmového průmyslu. Nejhorší stránky jsou podle nich Pirate Bay, IsoHunt, Mp3fiesta, RapidShare, RMX4U a Baidu.

Antipirátský výbor čítá sedmdesát členů a spolupracuje také s organizací zastupující výrobce videoher.

"Vydání této zprávy vrhá usvědčující světlo na národy s laxní ochranou autorských práv a internetové stránky, které bezostyšně provozují krádeže," uvedl šéf RIAA (Americká asociace nahrávacího průmyslu) Mitch Bainwol.

"Kanada postrádá základní ochranné prvky v digitálním prostředí a je bezpečným přístavem pro piráty," stěžují si zástupci Hollywoodu.

Zakázat určité stránky na internetu je ale v demokratických zemích nesmírně obtížné. Např. v Německu byl nedávno donucen poskytovatel internetu k odstřihnutí stránky Pirate Bay, ale další den už Pirate Bay zase běžela.

Poskytovatelé internetu se brání: já nic, já provider

Začátkem roku 2010 se v Austrálii pokusilo 34 filmových společností vysoudit peníze i na poskytovateli internetu iiNet. Mezi nimi nejdůležitější nadnárodní firmy jako Universal Pictures, Warner Brothers a 20th Century Fox. Tvrdily, že iiNet je zodpovědný za nelegální stahování filmů, protože nedělal nic, aby tomu zabránil.

Australský soud ale rozhodl, že poskytovatel internetu nenese zodpovědnost za nelegální obsah. To bylo velmi nepříjemné překvapení pro filmové společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám