Hlavní obsah

Cannes: film Biutiful dělí publikum na muže a ženy

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cannes

Jako jedna z jistot letošního festivalu byl očekáván Javier Bardem. Na charismatického herce se jednak těšila přinejmenším ženská část zdejšího publika (a nebyla zklamána), jednak hraje ve filmu Biutiful, který natočil mexický režisér Alejandro González Inárritu. A ten tu před čtyřmi lety dostal cenu za nejlepší režii filmu Babel.

Foto: Reuters

Režisér Alejandro Gonzales Innáritu a herec Javier Bardem v Cannes při uvedení filmu Biutiful.

Článek

„Po Babelu jsem byl strašně unavený ze složitého natáčení po celém světě. Rozhodl jsem se, že můj příští film se bude odehrávat na jednom místě, bude mít méně komplikovaný příběh a jednu hlavní postavu,“ řekl po projekci Inárritu, ale hned se smíchem dodal: „Nakonec bylo natáčení stejně složité jako kdykoli jindy předtím.“

Děj v hnusné Barceloně

Biutiful se odehrává v té nejošklivější Barceloně, jakou si lze představit. Mezi nelegálními přistěhovalci, jejich „zaměstnavateli“ a zkorumpovanou policií působí jako spojka Uxbal (Bardem). Ten se ale na začátku filmu dozví, že má rakovinu, a chce dát před smrtí do pořádku, co se dá – včetně budoucnosti svých dvou dětí…

„Terorismus ani AIDS nejsou ty nejhorší nemoci světa. Nejhorší je nenávist jako taková, vše ostatní je důsledek,“ řekl Innáritu. Biutiful, který je natočený s obdivuhodnou filmařskou invencí, však nebyl přijatý jednoznačně a podle ohlasů se zdá, že ženy ho přijaly s větším porozuměním než muži.

Cannes: prostor pro politická témata

Canneský festival je příležitostí k prezentaci nejen filmových událostí, ale i politických a jiných témat, na která je odsud dobře vidět.

Jedním z nich je petice na podporu Romana Polanského – někteří podepisují, ale například Michael Douglas se nechal slyšet, že nepodporuje žádné porušení zákona, a nepodepsal. A prezentují se tu i filmy, pro které je politické téma důležitější než filmařina, jako tříhodinový dokument o rumunském vládci Ceaucescovi.

Pro českého diváka je v něm zajímavá dlouhá pasáž věnovaná jeho návštěvě Československa v době Pražského jara 1968 a otevřené odmítnutí invaze vojsk Varšavské smlouvy v srpnu téhož roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Filmový festival v Cannes zahájil Robin Hood

Ve středu večer začal v Cannes 63. ročník prestižního filmového festivalu. Zahájil jej snímek Robin Hood, ve kterém hrají Russell Crowe a Cate Blanchettová....

Výběr článků

Načítám