Hlavní obsah

AniFest je protkán vzpomínkami na Karla Zemana

Právo, Karel Otcovský

Patřičné tempo nabral v úterý, během úvodního festivalového dne, program 9. ročníku mezinárodní přehlídky animovaných filmů AniFest 2010, který se poprvé v historii koná v Teplicích. Do lázeňského města ho kvůli lepším technickým podmínkám a zázemí organizátoři přestěhovali z jihočeské Třeboně.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Slavnostnímu zahájení AniFestu v domu kultury předcházela pouliční divadelní show.

Článek

Festivalový program, který je situován do deseti míst ve městě, odstartovalo v Zahradním domu pásmo krátkých filmů s názvem Zdeněk Smetana dětem. Během dne pak následovalo několik dalších zatím nesoutěžních projekcí. „Přišlo spoustu dětí i dospělých,“ pochvalovala si návštěvnost mluvčí festivalu Magdalena Šebestová.

Vyvrcholila také dvoudenní mezinárodní konference Karel Zeman - Kino zázraků. „Přednášející z celého světa nabídli množství různorodých pohledů na dílo slavného filmaře,“ přiblížila mluvčí průběh sympozia. 100. výročí narození génia světové animace se programem festivalu prolíná od jeho zahájení až do nedělního konce. Kromě kompletní retrospektivy jeho filmů si zájemci mohou jeho život a tvorbu připomenout prohlídkou výstavy Karel Zeman: Plakáty a vzpomínky.

Výstava čerpá z rodinného archívu Ludmily a Karla Zemanových a ze soukromé sbírky filmových plakátů Pavla Rajčana. Kolekce obsahuje cenné originály filmových plakátů (například Cesta do pravěku, Vynález zkázy či Ukradená vzducholoď) z domova i zahraničí.

Na včerejší vernisáži nechyběla jubilantova dcera Ludmila Zemanová, která dlouhodobě žije v Kanadě. Na přípravě výstavy se však významně podílela. „Mám ohromnou radost, že lidé v Čechách na tatínkovu tvorbu nezapomínají a že se na jeho filmy stále rádi dívají,“ řekla Zemanová Právu.

Slavnostní zahájení festivalu se večer konalo v teplickém domu kultury. Ceremoniálu předcházela pouliční slavnost, během které se průvod tvořený z herců Divadla V Pytli vydal na cestu městem. Divadelní show v režii principála Petra Stolaře přinesla přihlížejícím spoustu zábavy, nadsázky a skečů. Neodmyslitelnou součástí procesí byly objekty inspirované animovanými filmy. Nechyběla pojízdná vzducholoď nebo improvizovaný vor ze Zemanovo legendárního filmu Cesta do pravěku.

Festivalová středa nabízí desítky soutěžních filmů, videoklipů, reklam a znělek. Pro zasvěcené návštěvníky jsou připravené přednášky, semináře či workshopy, pro děti pak školičky animace. Doprovodný program přinese mimo jiné dětské divadlo nebo noční koncert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám