Hlavní obsah

Vlasta Třešňák pokřtí Sufléra

Novinky, Stanislav Dvořák

Písničkář a spisovatel Vlasta Třešňák vydal nedávno album Němý Suflér. Ve středu 19. května ho pokřtí v pražské Malostranské besedě a pozval si k tomu kolegu Vladimíra Mišíka.

Článek

Třešňák na české scéně vyniká závažnými a básnicky vyspělými texty stejně jako syrovým zvukem kapely. Na nové desce hostuje také slavný Jaroslav Olin Nejezchleba.

„V textech už není tolik poetických obezliček, dvojsmyslů a jinotajů. A v muzice je víc elektriky,“ popisuje Vlasta Třešňák rozdíl oproti předchozím deskám.

K názvu desky říká: „Hodili jsme si s kolegy desetníkem, padla tato. Němé nápovědy vídáme častěji a častěji. Titulní píseň je monologem jednoho takového. „Němý kokot“, který k písni stál modelem, je konkrétní persóna. Jméno vám nepovím, najděte si svého.“

Vlastimil Třešňák strávil velkou část života v emigraci (Švédsko, Německo). Jako umělec mimo oficiální normalizační pop a signatář Charty 77 v bývalém Československu neměl na růžích ustláno. V devadesátých letech se vrátil a začal koncertovat.

Třešňák vydal řadu desek (např. Zeměměřič, Koh-i-noor, Skopolamin, Inventura), je výtvarník a kromě toho je odborníky velmi uznáván jako prozaik. Doporučit lze zejména knihu U jídla se nemluví (bizarnost života v komunismu, postavičky z prostředí továren, dělnických hospod a cikánských muzikantů) nebo To nejdůležitější o panu Moritzovi (autobiografický román z emigrace v Německu).

Reklama

Výběr článků

Načítám