Hlavní obsah

Monstrózní kybershow Black Eyed Peas zapomněla jen na maličkost. Na hudbu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká skupina Black Eyed Peas (BEP) vjede po nedělním vystoupení na staniolovém diskokoni do pražských koncertních dějin. Ne jako hudební událost, ale jako nejmonstróznější technický projekt. Více světel a rachotu než Madonna? Neuvěřitelné se stalo skutkem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fergie

Článek

BEP vstoupili na futuristickou megastage po předskokance Cheryl Cole, která zazpívala svůj v ničem nevybočující standardizovaný pop a téměř nikoho nezajímala.

Zato když se v mlze před kulisami připomínajícími kosmickou loď z Vetřelce vynořili tři pánové a jedna sexy divoženka Fergie ve staniolových oblečcích a sci-fi helmách, asi 16 tisíc fanoušků BEP (často cizinců) začalo šílet. Aniž by slyšeli jedinou píseň. Už v samotném úvodu ale bylo tomu, kdo koncert skutečně poslouchal (a nedělejme si iluze, že tam takových bylo hodně) jasné, že je něco špatně.

Vokály byly celou Let's Get It Started totálně mimo, zejména pánové jaksi neladili. Rytmus byl ale natolik přebasovaný a nařvaný, že to snad někteří ani nemohli slyšet, zvuky v Aréně připomínaly spíše hromobití. Většina následujících hip-hopových čísel postrádala jakýkoliv hudební nápad.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Black Eyed Peas

První srozumitelnější část nastala se sólo výstupem zpěvačky Fergie, která jediná ze skupiny zvládá zpěv profesionálně a je jí alespoň rozumět. Navíc její hlas v některých vypjatých polohách nezní špatně. K Big Girls Don't Cry se s chutí přidalo i publikum.

Pak už nastoupily další přebasované rytmy a jakési hokejové skandování "hej, hej, hej" a asi pětinu koncertu vyplnila techno party, kde zazněly naprosto nezajímavě "zremixované" nebo spíše zmršené hity Nirvany, Guns n Roses či Eurythmics.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na pódium zavítali Transformeři.

A tak nezbývalo než pozorovat ohromnou světelnou a kostýmovou show, která představovala jednoznačně největší tvůrčí přínos koncertu. Zatímco se pod stropem arény proháněla pozoruhodná "létající" kybermotorka, lasery svištěly a různí roboti efektně vyjížděli a zase zajížděli z tajemného podpalubí, opakovaně se vracela myšlenka, jestli by nestálo za to se spíš naučit pořádně zpívat nebo skládat.

Celkové hodnocení: 40 %

Reklama

Výběr článků

Načítám