Hlavní obsah

Máme Polsko přečtené: motto knižního veletrhu v Praze

Právo, František Cinger
Praha

Projekt Máme Polsko přečtené zve na 16. ročník Mezinárodního veletrhu Svět knihy, který do neděle hostí Průmyslový palác Výstaviště Praha.

Foto: archiv, Právo

Wisława Szymborská, první dáma polské poezie

Článek

Jde jistě o největší představení polské literatury u nás po roce 1989. Ta má – stejně jako Polsko samé – mnoho tváří. Pořadatelé ji chtějí ukázat od první dámy polské poezie, Wisławy Szymborské, po nejmladší generaci autorů v čele se „zázračným dítětem“ polské literatury Dorotou Masłowskou nebo s Olgou Tokarczukovou. Představují ji i od postmodernistů až k mistrům příběhů plných fantazie, ale i krve, jako jsou Andrzej Sapkowski nebo Marek Krajewski.

Jsme Češky, píšeme německy! 

V nabídce 34 zemí a 414 vystavovatelů (což je o 95 více než loni) patří už tradičně významné místo německy psané literatuře, kdy se mimo jiné představí i ženy pod heslem Jsme Češky, píšeme německy!

Katja Fuseková, rodačka z Prahy, která od deseti let žije ve Švýcarsku, se uvede v pátek od 11.00 v Komorním sále. Helena Reichová se narodila v západních Čechách a do exilu odešla s rodiči jako čtyřletá. Vystoupí rovněž v pátek ve 13.00 také v Komorním sále.

Tam, kde jsou tygři domovem

Od 16 hodin ji vystřídá JeanMarie Blas de Robles, autor románu Tam, kde jsou tygři domovem, poté bude na stánku L 501.

Autor proslulých cestopisných reportáží Merde, britský autor Stephen Clarke, vystoupí v sobotu odpoledne v Literární kavárně, poté se přesune ke stánku L 402. V Literární kavárně ho vystřídá rakouský spisovatel a výtvarník Ceija Stojka. Setkávání s literaturou nabízí i „neliterární“ postavy. V pátek v 15 hodin bude na stánku L 307 písničkář Jan Nedvěd, v sobotu pak od 10.30 u L 506 s knihou Lesk a bída showbyznysu Helena Vondráčková s manželem Martinem Michalem.

Milovníky literatury čeká udílení řady uznání, Cena Jiřího Ortena, Cena Akademie SF, fantasy a hororu, překladatelský Skřipec, skřipeček a další. Dnes od 14.00 budou ve Velkém sále besedovat čeští nakladatelé se zástupcem firmy Google o programu prezentace knih na tomto vyhledávači.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám