Hlavní obsah

Chcete nás pošpinit, útočí na režisérku oscarového hitu Smrt číhá všude Argentina

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kathryn Bigelowová se po extrémně úspěšném iráckém dramatu Smrt číhá všude pustila do další problematické oblasti, drogami promořeného pohraničí Paraguaye, Argentiny a Brazílie. Tamní úřady se hned ozvaly, že si takový film nepřejí.

Článek

Paraguayské a argentinské úřady oznámily, že s režisérkou nebudou spolupracovat. Myslí si, že film je určitě poškodí. Měl by se zabývat oblastí mezi třemi jihoamerickými státy, která je prorostlá organizovaným zločinem, a navíc je mafie údajně propojena s islámskými teroristy, kterým dodává finance.

Paraguay a Argentina se o projektu, který se předběžně jmenuje Trojí hranice, už nyní vyjadřují uraženě.

"Byli jsme rozhořčeni, když jsme zjistili, že chtějí region sdílený třemi jihoamerickými zeměmi zobrazit v negativním světle," uvedl podle BBC argentinský ministr turistiky Enrique Meyer.

Jeho paraguayská kolegyně Liz Cramerová se domnívá, že to oblast poškodí i ekonomicky. "Chtějí nás ukázat jako světové padouchy," postěžovala si.

Region je znám pašováním i tím, že tam sídlí větší arabská komunita. Podle USA jde o zdroj peněz pro islámské ozbrojence, což Brazílie, Argentina a Paraguay odmítají.

Politici ve třetím světě rádi filmy zakazují

Protesty politiků proti filmům nejsou ničím novým. V Jižní Americe už vzbudil vášně i poměrně nevinný díl seriálu Simpsonovi, který ukázal místní neveselé podmínky v tamních sirotčincích. Nejslavnější je ale aféra Kazachstánu, který hystericky brojil proti bláznivé komedii Borat.

Kathryn Bigelowová dnes patří k nejslavnějším světovým režisérkám. Na rozdíl od většiny žen za kamerou se ve filmech zabývá válkami, kriminalitou a násilím. Největší úspěch jí přineslo ponorkové drama K-19 stroj na smrt a aktuální film Smrt číhá všude, oceněný šesti Oscary. Většina jejích dalších snímků ovšem spadá do průměru až podprůměru.

Reklama

Výběr článků

Načítám