Hlavní obsah

Zakladatelé D-beatu Discharge se vracejí do Prahy

Novinky,

Jedni z nejvýznamnějších představitelů britského hard core punku Discharge vystoupí v pátek v pražském klubu 007 na Strahově. Discharge hrají tvrdý styl UK-82, který přiblížil punk metalu. Jejich osobité pojetí s rovným agresivním rytmem bicích inspirovalo mnohé následovníky a označuje se jako D-beat. Před dvěma lety skupina natočila desku Disensitise, na níž už zpívá Rat z Varukers, který také odpovídal na otázky Novinek.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Zpěvák Discharge Rat

Článek

Discharge docela změnili punk.

Jo, je tvrdší. Discharge změnili zvuk celého punkrocku, je hutnější a to je skvělý.

Přiblížili jste ho metalu.

On to není přímo metal. Nikdo mi ani neříkal, že by to znělo metalově, prostě je to tvrdý.

Máte rád metal?

Jo, mám rád některý druhy heavy metalu, jsou silné, třeba Motörhead, Slayer, Soulfly.

Cítíte se s nějakými kapelami svázán?

Ne, jdeme si svojí cestou, má to co do činění s naší vlastní identitou. Moje vyčnívá a to je dobré a zdravé i pro scénu.

Změnilo se za těch skoro třicet let vaší existence něco?

Mění se punková scéna, ale pro nás se skoro nic nezměnilo. To je docela tvrdý. A taky to ukazuje obraz doby. To, za čím jsme si stáli, má i dneska svou platnost. V Anglii se hodně témat vrací, zas je tu recese. Zejména v Anglii není práce, lidé přicházejí o domy tak, jako tomu bylo před dlouhou dobou.

Trochu to vypadá jako konec sedmdesátých let.

Jo, a bude to ještě horší. Myslím si, že to ještě ani nezačalo. Banky jsou v prdeli. Nikdo už bankám nevěří. Bejvávalo to bezpečný místo. Lidé jim věřili. Vypadaly bezpečně. Ale kam teď s penězma? Do slamníku? Stejně o ně přijdete.

No, když je ještě co dávat do banky, je to dobrý.

Jo. Ale i drobní živnostníci, kteří zápolí s každodenním životem, se teď musejí ptát - je to bezpečný? Když to přišlo, začali se bavit, která bude další? Je to zlý a bude to horší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám