Hlavní obsah

Víkend s Pražským jarem

Právo, Vladimír Říha

Dvě akce zařadil 65. ročník hudebního festivalu Pražské jaro jako Prolog během tohoto víkendu. V sobotu v 18 hod se uskuteční na Staroměstském náměstí koncert rockové hudby, který festival pořádá společně s Prague International Marathon. Návštěvníci uvidí legendu českého big beatu kytaristu Radima Hladíka se skupinou Blue Effect. Zazní skladby od Beatles, Led Zeppellin, Pink Floyd a dalších skupin.

Článek

V neděli od 20 hod v Rudolfinu uslyší publikum Dvořákovy síně unikátní provedení Bachovy Mše h moll. Oba britské soubory Monteverdi Choir a English Baroque Soloists řídí jejich zakladatel Sir John Eliot Gardiner a přijedou do České republiky poprvé. V pátek a v sobotu začnou obě mezinárodní soutěže letošního festivalu - v kategoriích housle a trubka. Samotný festival otevře ve středu 12. 5. koncert Pražské komorní filharmonie ve Smetanově síni. Pod taktovkou Jakuba Hrůši zazní tradičně Smetanova Má vlast, ve čtvrtek a v pátek bude koncert opakován v Rudolfinu.

Na čtvrteční tiskovce festivalu v Obecním domě se konal i křest dvou CD s nahrávkou smyčcových kvartet Viktora Kalabise v podání Kocianova a Zemlinského kvarteta z loňského ročníku festivalu. Kromě zástupců obou souborů se ho zúčastnila i vdova po skladateli cembalistka Zuzana Růžičková.

„Máme vyprodáno kolem jedenácti koncertů,“ konstatuje ředitel festivalu Roman Bělor. Kromě zahajovacích koncertů i závěrečný, dále koncert Pittsburgh Symphony Orchestra, Academy of St Martin in the Fields s Murrayem Perahiou, recitál Štefana Margity, vystoupení Gustav Brom Big Bandu aj. „Překvapivě jsou ještě lístky na jazzovou zpěvačku Diannu Reevesovou, na Bavorský rozhlasový orchestr, oba koncerty André Previna či souboru Pierra Bouleze,“ dodává dramaturg Antonín Matzner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám