Hlavní obsah

Prodej hudby ve světě klesl o sedm procent

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světový prodej hudby loni klesl o sedm procent. Stojí to v dokumentu Recording Industry in Numbers 2010, který vydala Mezinárodní federace fonografického průmyslu IFPI. Ve třinácti zemích přitom hudební průmysl zaznamenal nárůst prodeje, mimo jiné v Austrálii, Mexiku, Jižní Koreji, Švédsku nebo Velké Británii.

Foto: Profimedia.cz

Prodej hudebních nosičů se zvýšil především v Austrálii, Mexiku, Jižní Koreji, Švédsku nebo Velké Británii.

Článek

IFPI také ve svém dokumentu zdůraznila, že výrazně stoupl digitální prodej hudby a současně též její nelegální stahování. Hlavním zdrojem světového problému s pirátstvím je Kanada, kde podle federace tamní vláda jako jediná z rozvinutých zemí světa neimplantovala do svých zákonů mezinárodní dohody o autorském právu. Pirátům se také daří ve Španělsku, kde je rovněž malá ochrana autorských práv.

Zlepšená ochrana před ilegálním kopírováním

Podle IFPI se ve srovnání s rokem 2008 zlepšila ochrana před nelegálním stahováním hudby zejména ve Švédsku a Jižní Korei. V obou zemích se loni zvýšil legální prodej o deset procent.

Přestože v roce 2009 rovněž celosvětově rostl příjem umělců z koncertů, nárůst o čtyři procenta znamená zpomalení v porovnání s předešlými třemi lety.

Nejprodávanější alba

IFPI rovněž zveřejnila žebříček nejprodávanějších alb v roce 2009. Na prvním místě v něm skončila deska skotské zpěvačky Susan Boyleové I Dreamed A Dream, které se prodalo 8,3 miliónu kusů.

Nejprodávanější album roku 2008 – Viva La Vida od britských Coldplay – předstihla o 1,5 miliónu kopií. Druhá příčka loňského žebříčku patří Black Eyed Peas s počinem The E. N. D. a třetí vzpomínce na Michaela Jacksona This Is It.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám