Hlavní obsah

Během festivalu Slovenské divadlo v Praze se objeví Vášáryová i Chudík

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Již popatnácté se v květnu a červnu uskuteční v Divadle Bez zábradlí (DBZ) festival Slovenské divadlo v Praze. Nabídne i legendární Tančírnu Slovenského národního divadla. Základní myšlenkou festivalu je ale přivážet do Prahy především novinky slovenské scény.

Článek

"Považujeme za úspěch, že se daří dovážet premiéry, které znamenají inspiraci pro české divadelníky,“ říká Lucie Mikulecká z DBZ.

Zahájení i zakončení festivalu bude letos patřit Slovenskému národnímu divadlu. Inscenace hry současného německého dramatika Marii von Mayenburga Ksicht s Táňou Pauhofovou v hlavní roli festival 7. května otevře.

Divadlo Astorka Korzo ’90 uvede 28. května v české premiéře inscenaci Goethovy Stelly. Režisér Juraj Nvota obsadil Zuzanu Konečnou, Martu Sládečkovou, Ady Hajdu i Borise Farkaše. Populární Radošinské naivní divadlo přijede 19. a 20. června se svou poslední hrou o stavu současné rodiny a morálky Mám okno autora Stanislava Štepky.

Legendární Tančírnu, ověnčenou řadou prestižních festivalových cen, uvede Slovenské národní divadlo 26. června v Hudebním divadle Karlín. V režii Martina Huby, který bude i patronem přehlídky, se diváci setkají s hereckými osobnostmi, jako jsou Ladislav Chudík (v alternaci s Martinem Hubou), Emília Vášáryová či Kamila Magálová. V rámci festivalu se uskuteční ve foyeru DBZ ve spolupráci se Slovenským institutem v Praze i výstava slovenských divadelních plakátů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám