Hlavní obsah

Nové knihy - John Connolly, Salman Rushdie i Emil Hakl

Knižní novinky tohoto týdne přinášejí nový tajuplný příběh Johna Connolylho Milenci, román Salmana Rushdieho Čarodějka z Florencie, nebo povídkový triptych Emila Hakla Pravidla směšného chování.

Článek

John Connolly: Milenci

Milenci, tak se jmenuje již osmý příběh soukromého detektiva Charlieho Parkera, hrdiny drsných, mysteriózních thrillerů.

Charlie Parker přišel o licenci soukromého detektiva a pracuje jako barman v Portlandu. Nedobrovolné přestávky se snaží využít k tomu, aby vyšetřil okolnosti, které přiměly jeho otce zastřelit mladý pár a následně spáchat sebevraždu. V Parkerově životě se zároveň objevují záhadní milenci, jejichž jediným cílem je sprovodit ho ze světa...

BB art, překlad Jarmila Kroupová, 326 str., váz., 249 Kč

Salman Rushdie: Čarodějka z Florencie

Románu Salmana Rushdieho Čarodějka z Florencie je dalším vyznáním autorovy víry v inspirativnost procesu vzájemného míšení a ovlivňování západní a východní kultury.

Plavovlasý mladík přicházející z daleké Evropy na dvůr indického císaře Akbara se představuje jako syn Akbarovy pratety, tajemné krásky unesené kdysi uzbeckými válečníky, kterou pak osud zavál přes Persii a Cařihrad až do Florencie. Císař podezírá obratného vypravěče z toho, že mu předkládá spíše smyšlenku než věrohodnou verzi skutečných událostí...

Paseka, překlad Pavel Dominik, 344 str., váz., 389 Kč

Ladislav Pecháček: Spolek osamělých srdcí

Autor pentalogie o Básnících Ladislav Pecháček coby lékař ovládá kouzla „veselé vědy o smutných věcech", v tomto případě existenciální samoty duše.

Vinohradský byt uvadajícího šedesátníka pana Kocoura pravidelně navštěvuje sedmnáctiletá studentka obchodní akademie Jitřenka, aby diktátem přepisovala rodící se scénář filmu, s nímž se tento muž na stará kolena potýká. Setkání seladona s naivkou má jako v každé tragikomedii své zákruty a vyústí v následky o to fatálnější, že oba jsou pohříchu křehkými nádobami.

Knižní klub, 208 str., váz., 229 Kč

Emil Hakl: Pravidla směšného chování

Nová próza Emila Hakla volně navazuje na autorovu nejúspěšnější knihu O rodičích a dětech. Ve třech příbězích píše vypravěč soukromou kroniku svého dosavadního života.

Nejprve se vydává se dvěma mladšími přáteli vyzkoušet paragliding, aby se v napůl bezmocném závěsu začal přibližovat k vlastní minulosti. Nejpůsobivějším, absolutním předělem tohoto triptychu je loučení s otcem a závěr patří cestě do dunajské delty, symbolickému pokusu najít sebe sama.

Argo, 136 str., váz., 248 Kč

Evan Wright: Generation Kill

U zrodu knihy Generation Kill , která se ve Spojených státech stala událostí, bylo odhodlání amerického novináře Evana Wrighta účastnit se invaze do Iráku v roce 2003 po boku příslušníků průzkumného praporu námořní pěchoty USA.

Jako válečný reportér s nimi v první linii prodělal strastiplnou cestu až do Bagdádu. Nejdříve v článcích pro časopis Rolling Stone a později v této knize podal pronikavé svědectví o nové podobě bleskové války i o mariňácích, kteří v ní nasazovali své životy.

Jota, překlad Stanislav Dudek, 416 str., 368 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám