Hlavní obsah

Špičkový multikulturní free jazz s elektronikou rozezvučí Prahu

Novinky, Alex Švamberk

Proslulý americký saxofonista Larry Ochs, známý ze saxofonového kvarteta Rova, připravil nový projekt Kihnoua s korejskou zpěvačkou a tanečnicí Dohee Leeovou a bubeníkem a skladatelem elektronické hudby Scottem Amendolem. Ve čtvrtek vystoupí v pražském Paláci Akropolis.

Článek

Divoký freejazzový saxofon připomínající eskapády průkopníků stylu z poloviny šedesátých let, jako byl John Coltrane v poslední etapě života, nebo Pharoah Sanders, se snoubí s expresivním vokálem improvizující Korejky. V hudbě tria se spojují asijské tradice zpěvu s výboji západní soudobé hudby i s elektronickými experimenty. Hudba se navíc snoubí s tancem.

Ochs tak posunul free jazz do nové dimenze, což jasně ukazuje i album Unauthorized Caprices. Tam dostává hudba ještě další rozměr, protože na nahrávce hostují velikáni avantgardy. Na jedné straně je to kytarista Fred Frith, patřící ke klíčovým postavám alternativní scény a improvisingu. Na straně druhé pak bývalá členka smyčcového kvarteta Kronos, specializující se na soudobou hudbu a cellistka Joan Jeanrenaud. Posledním hostem na albu je talentovaná trumpetistka Liz Albee.

Reklama

Výběr článků

Načítám