Hlavní obsah

Do kin míří zfilmovaná opera o procesu s Miladou Horákovou

Právo, vla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmový záznam operního zpracování procesu s Miladou Horákovou nazvaný Zítra se bude... vstoupí v květnu do kin. Operu Aleše Březiny v režii Jiřího Nekvasila, jak byla uváděna na scéně pražského Kolowratu, natočil Jan Hřebejk.

Článek

Společnost Aerofilms ji bude po premiéře 4. května v pražském kině Světozor od 13. května dále promítat v kinech známých z přenosů Metropolitní opery.

V hlavní roli účinkuje Soňa Červená, malý orchestr diriguje Marko Ivanovič. Inscenace hudebního zpracování soudního procesu, při kterém byla Horáková a tři další v roce 1950 odsouzeni k smrti a popraveni, získala již mnohá ocenění a byla uváděna i ve finských Helsinkách.

„Nápad zfilmovat operu vznikl vlastně náhodou,“ říká Hřebejk. „Chtěli jsme natočit pár záběrů pro film Kawasakiho růže, ale na doporučení střihače Vladimíra Baráka jsem použil celého materiálu k záznamu opery,“ dodává.

Skladatel Březina je častým spolupracovníkem Hřebejka na jeho filmech. Snímek bude letos uveden i v oficiálním programu Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám