Hlavní obsah

Na hudebních Andělech zabodovali Ewa Farna a Tomáš Klus

Třinecká skupina Charlie Straight získala tři hudební ceny Anděl za rok 2009, mimo jiné za album roku. Zpěvákem roku je Tomáš Klus, nejlepší zpěvačkou byla zvolena Ewa Farna a skupinou roku Monkey Business. Rozhodli o tom členové Akademie populární hudby v přímém přenosu televize Nova. Do Síně slávy byla uvedena zpěvačka Marie Rottrová.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Zpěvačka Ewa Farna

Článek

Osmašedesátiletou Rottrovou ocenilo publikum v Incheba aréně potleskem vstoje. "Jsem hrozně dojatá, děkuju vám. Ale jsem tvrdej člověk a nebrečím," poznamenala zpěvačka.

Charlie Straight, kteří loni debutovali s albem She's a Good Swimmer, proměnili všechny tři nominace. Farna získala Anděla za album Virtuální. "Je to pro mě opravdu šok," přiznala rodačka z Třince.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Skupina Charlie Straight

Další třinecký rodák Klus byl oceněn za desku Hlavní uzávěr splínu. Skupina Monkey Business získala Anděla za nahrávku Twilight Of Jesters. Nejprodávanější deskou loňského roku je album V Lucerně Jaromíra Nohavici. Zpěvačka Aneta Langerová vyhrála kategorii skladba roku s písní V bezvětří.

Slavnostní večer začal minutou ticha za oběti leteckého neštěstí, při němž před týdnem u Smolenska zahynul polský prezidentský pár a další představitelé země.

Zpívalo se živě

Nominovaní interpreti v hlavních kategoriích v Incheba aréně zazpívali živě, akademii hlasovali bezprostředně po jejich vystoupení. Velkého potlesku se dočkala i zpěvačka Anna K., která přišla předat ocenění pro zpěváka roku. Divákům a fanouškům poděkovala za podporu, které se jí od nich dostává v jejím boji s rakovinou prsu.

Slavnostnímu večeru předcházely spory ohledně způsobu organizace hlasování. Mimo jiné byla před měsícem zrušena nová podmínka nutné účasti interpretů, neboť několik umělců pohrozilo vystoupením z akademie. Skupina Sunflower Caravan také kritizovala pořadatele za to, že nominovaní na ceny v kategoriích klip roku a objev roku byli nakonec vyřazeni z živého vystupování na předávacím večeru.

Držitelé cen Akademie populární hudby za rok 2009:
Skupina rokuMonkey Business (Twilight Of Jesters)
Zpěvák rokuTomáš Klus (Hlavní uzávěr splínu)
Zpěvačka rokuEwa Farna (Virtuální)
Objev rokuCharlie Straight (She's a Good Swimmer)
Album rokuCharlie Straight (She's a Good Swimmer)
Skladba rokuAneta Langerová (V bezvětří)
Videoklip rokuCharlie Straight (Platonic Johny; režie Vít Haratek)
Nejprodávanější deska rokuJaromír Nohavica (V Lucerně)
Žánrové kategorie
Album roku Hard & Heavy(Negative Face - Garden Of Wishes)
Album roku Hip-hop & R'n'BBPM (Horizonty)
Album roku World MusicBraAgas (Tapas)
Album roku Jazz & BluesJaromír Honzák Quintet (Little Things)
Album roku Folk & CountryŽamboši (Přituhuje)
Album roku Alternativní scénaKvěty (Myjau)
Album roku Ska & ReggaeGreen Smatroll (Rude Jazz)
Album roku Elektronická hudbaMythematica (Mythematica)
Síň slávyMarie Rottrová

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám