Hlavní obsah

Vyšla prvotina Ivana Hlase, něžná oslava hanspaulského blues

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzikant Ivan Hlas (narozen 1954) se vytasil se svou literární prvotinou Za barevným sklem, v níž barvitě a chytlavě opisuje dobu dospívání v pražských Dejvicích, Hanspaulce a Červeném vrchu. Období prvního ohmatávání kytary a hledání bigbítových a bluesových tónů.

Foto: repro, Novinky

Ivan Hlas: Za barevným sklem

Článek

Příběhy z dětství a dospívání a následné dospělosti v Dejvicích popisuje Petr Šabach, do podobného úkolu se pustil Ivan Hlas - bigbítová postava známá posluchačům více svými romantickými, poetickými texty.

Dnes již polozapomenuté klučičí světy z roklí na Černém vrchu, ochočený ptáček, bunkr na stromě, války, hledání údajného vraha, ale i vpád okupačních vojsk v době, kdy byl na táboře. První lásky, problémy s bolševickým, udavačským  školníkem, ale i první kytara, která jako by se sama zjevila.

A s kytarou přišly první bigbítové pokusy, zakládání mnoha kapel, hledání zkušebny... Také pronikneme do tajemství školních přátelství, autorova hledání pravdy i pokory.

Hlas se vyjadřuje jazykem, jakým by asi své příběhy vyprávěl kamarádům v hospodě, panu Sovovi, přesto nejde o vulgární stylistiku. Naopak, kniha se čte lehce, jedním dechem a s posledními stránkami si většina čtenářů posteskne, že tak bravurních knih nenapsal autor více.

Hodnocení: 90 %

Ivan Hlas: Za barevným sklem

Vydalo nakladatelství Maťa, 2010

136 stran

178 Kč

Ilustroval Vojtěch Kokeš

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám