Hlavní obsah

Oslavy Prahy otevřou bezplatně muzea, divadla i koncerty

Novinky, Stanislav Dvořák

Metropoli čekají 14. a 15. května druhé Oslavy Prahy. Podle hlavního organizátora Roberta Kozlera chce akce vyzdvihnout sílu kulturního dědictví hlavního města a historických kořenů českého národa. Představí osobnosti, které žily nebo žijí vedle nás a mohou nás inspirovat svými činy a myšlenkami. Patronem festivalu se stal režisér Miloš Forman.

Článek

Slavnosti zahrnují celkem 39 akcí. Patří sem Poetický běh Petřínem, Opera v ulicích města a Wolfgang Amadeus Mozart, muzikál Touha mistra Hanuše, Jazz na parníku pražské paroplavební, Český řev – ocenění pro týmy pražského rokenrolu, Pražské hospůdky, heligonkáři a posvátný zlatý mok (akce věnovaná Bohumilu Hrabalovi), Pražský večerníček, Český rozhlas vysílá na frekvenci Oslav Prahy či Sbírka odkazů Járy Cimrmana.

„Letošní ročník chce připomenout, že je tomu 600 let od sestrojení unikátní technické památky – staroměstského orloje. Oslavy návštěvníky zavedou do útrob jeho velkolepého mechanismu i dalších částí radnice a pověst orloje ztvární v muzikálové show Touha mistra Hanuše s předními pražskými herci a hudebníky. Na počest orloje vystoupí skupina Hradišťan s koncertem Měří nám čas,“ líčí Kozler.

Na Staroměstském náměstí zazní Mozartova hudba, ale taky rokenrolová show, Visací zámek, Sunflower Caravan a další. Přijedou olympijští medailisté a další sportovní hvězdy, které na náměstí naváží dialog s návštěvníky.

„Dalším důležitým dějištěm Oslav se stane Petřín, kam zcela přirozeně patří poezie, divadlo a hvězdy. A toto vše sem slavnosti přinesou v podobě akce Poetický běh Petřínem, recitací z děl českých básníků, vystoupení špičkových souborů, jako je Viola nebo Kabaret Červená trojka, a fantastického výletu po hvězdách ve Štefánikově hvězdárně,“ dodal Kozler.

Cimrman v muzeu

Národní muzeum ukázalo smysl pro nadsázku, když se po boku pánů Smoljaka a Svěráka zapojilo do Sbírky odkazů Járy Cimrmana, která podtrhne originální český fenomén zneuznaného génia prostřednictvím vynálezů inspirovaných jeho osobností.

„Svoje slavnosti má každé významné světové město. To naše je má i se silnou vizí. Jsem velmi rád, že tato vize získala i podporu vedení hlavního města Prahy,“ doplnil Kozler, který svou vytrvalost a oddanost vizím roky potvrzuje pořádáním proslulého festivalu Mezi ploty v psychiatrických léčebnách.

Přesný program bude zanedlouho vyvěšen na www.oslavyprahy.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám