Hlavní obsah

Kniha tajných životů odkrývá Balzakovu zálibu v kávě, Dickensovu v márnicích

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otec Sherlocka Holmese sir Arthur Conan Doyle byl oční lékař, Dickens pracoval v továrně na leštidla bot, Faulkner jako pokladní v bance, Kurt Vonnegut vedl pobočku firmy Saab. Prozrazuje to Robert Schnakenberg v knize Tajné životy slavných spisovatelů.

Foto: ČTK

Ernest Hemingway s Fidelem Castrem v roce 1960

Článek

Nejčastěji se dostal k údajům o autorech anglosaské literatury, těch je nejvíce. Přesto si všímá i dalších. O Balzakovi se tak čtenář dozví, že byl vášnivým milovníkem kávy. Denně vypil až padesát šálků silné turecké kávy. S Baudelairem si pod dohledem psychiatra vyzkoušel i hašiš.

Byl ale zklamán, žádné „nebeské hlasy“ se neozvaly. Dickensova posedlost byla zase márnice, respektive pařížská márnice, kde se v 19. století pro veřejnost vystavovala neidentifikovaná těla zesnulých. Autor Olivera Twista hodiny prý pozoroval těla mrtvých tuláků a pobudů.

Lewis Carroll, autor Alenky v říši divů a za zrcadlem, byl vynálezce. Mezi jeho objevy patří elektrické pero, tricykl nebo metoda pro zavedení pravidelných okrajů při psaní na stroji. Mark Twain si zase nechal patentovat tři nápady: samočinný pásek k vestě, samolepicí blok na výstřižky a hru na zlepšování paměti.

Manžel Agathy Christie byl sukničkář

Královně detektivních příběhů Agathě Christie je připisován výrok: „Ten nejlepší manžel, jakého žena může mít, je archeolog, protože čím je manželka starší, tím zajímavější se pro něj stává.“ Schnakenberg však dodává, že ho nikdy nepronesla. Její druhý manžel, archeolog Max Mallowan, se tak určitě nechoval. Měl zástupy milenek a s jednou z nich se rok po Agathině smrti oženil.

Autor také připomíná Hemingwayovo dětství, kdy jeho matka tak toužila po sestřičce starší Marceliny, že Ernesta oblékala do dívčích šatů, česala ho jako děvče a sousedům ho představovala coby „dceru Ernestinu“.

Kritici velkého povídkáře ho měli za paranoidního, protože neustále tvrdil, že ho FBI sleduje. Archívní materiály prozradily, že se nemýlil. Od konce druhé světové války byl pod kontrolou Federálního úřadu pro vyšetřování.

Hodnocení: 80 %

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám