Hlavní obsah

Do dražby jde unikátní obraz Václava Špály Duha - Dvě ženy

Právo, Peter Kováč
Praha

Galerie Art Praha pořádá v neděli v hotelu Hilton Prague velkou aukci klasiků českého moderního umění. V nabídce jsou umělecké poklady v hodnotě 30 miliónů korun.

Foto: archiv, Právo

Výřez z draženého obrazu Duha – Dvě ženy Václava Špály

Článek

K nejzajímavějším dílům nadcházející dražby patří obraz Václava Špály Duha – Dvě ženy, rané kubisticko-expresivní dílo z let 1912–13.

Jde i tématem o výjimečný obraz, na rozdíl od mnoha nekonečných zátiší a četných krajin, který navíc pochází z atraktivní sbírky spisovatele Karla Čapka. Vyvolávací cena je stanovena na 2,2 miliónu korun.

Foto: archiv, Právo

Duha – Dvě ženy Václava Špály

Václav Špála je mezi sběrateli vyhledávanou osobností. Loni se prodalo jedenadvacet jeho obrazů, každý za více než milión korun.

Špála je z tohoto hlediska rekordman a srovnatelného výsledku dosáhli loni jen Filla a Toyen. Zatím nejdražší Špálův obraz Krajina u Veltrus stál 4,8 miliónu korun. Duha by mohla v neděli dosáhnout překvapivého výsledku a posunout hranici dosud platného rekordu.

Mezi další dražené poklady patří díla Josefa Čapka, Jana Zrzavého a Františka Muziky. Sběratelé a investoři se v neděli odpoledne mají na co těšit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám