Hlavní obsah

Premiéry – Cinematerapie a Koncert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden vstupují do kin dva spíše nenápadné snímky: filmový experiment Ivana Vojnára Cinematerapie a francouzská komedie Koncert.

Článek

Cinematerapie

Režisér Ivan Vojnár natočil film, který se pohybuje na pomezí hraného filmu dokumentu a reality show. Celá koncepce se přibližuje terapeutickému modelu, kdy je člověku dán prostor k vyprávění a tím znovuprožití situací, které zásadním způsobem ovlivnily jeho život.

Samotný „casting na život“ nebyl zpočátku nic než experiment s otevřeným koncem. Jediným režijním zásahem byl výběr jedenácti účastníků castingu, s nimiž pak štáb zůstal ještě následujících deset měsíců v kontaktu. Bez sebemenší senzacechtivosti, podbízení nebo naopak povyšování, vznikl portrét jedenácti zcela různých lidí, kteří k sobě během natáčení našli společnou cestu, a jejichž osudy vypovídají i mnohé o dějinném pozadí.

Cinematerapie, Česká republika, 2010, 108 min., české znění, režie: Ivan Vojnár, hrají: Anna Ambrožová, Pavel Chrudimský, Ingrid Gallasová, Tomáš Choura, Josef Polášek...

Koncert

Koprodukční komedie Koncert poodhalí tajemství široké ruské duše a ruského přístupu k životu.

Před třiceti lety byl Andrej Simoniovich Filipov, známý dirigent orchestru Bolšoje, vyhozen ze své pozice, protože se postavil za židovské hudebníky. Teď v divadle pouze uklízí. Při vytírání ředitelovy kanceláře se čirou náhodou dozví, že pařížský Chatelet Theater si přeje, aby současný orchestr zahrál v Paříži. Rozhodne se, že do Paříže pojede on se svým orchestrem! S přítelem houslistou začnou kontaktovat bývalé kolegy.

Le concert, Francie/Itálie/Rumunsko/Belgie, 2009, 119 min., české titulky, režie: Radu Mihaileanu, hrají: Aleksei Guskov, Mélanie Laurentová, Dmitri Nazarov, Valeri Barinov, François Berléand...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám