Hlavní obsah

Nová CD - Jiří Dědeček, Jakob Dylan i Spejbl a Hurvínek

Z aktuálních titulů můžete v hudebních obchodech sáhnout například po nové desce Jiřího Dědečka Prší nám do Campari, syn Boba Dylana Jakob přichází s druhou deskou Women and Country, a všechny generace potěší komplet toho nejlepšího ze Spejbla a Hurvínka.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Nová CD

Článek

Jiří Dědeček: Prší nám do Campari

Skupina Úterý, kterou v lednu loňského roku založil písničkář Jiří Dědeček spolu s mladým baskytaristou Vojtěchem Heřmánkem, vydává po roce své existence první album nazvané Prší nám do campari. Deska obsahuje patnáct písní, z nichž většina posluchače velmi překvapí jak nevybíravým obsahem, tak i tvrdým zvukem, který Děděček charakterizuje jako křehký punk.

Indies

Jónsi: Go

Islandský podivín, jehož domovskou kapelou jsou Sigur Rós, natočil nahrávku, která je, jak sám tvrdí, v porovnání s tvorbou opěvované skupiny o něco přístupnější masovému publiku. Jeho titulní píseň je svižná, hravá a příští z ní radost. Ostatně opojný optimismus by měl být charakteristický pro většinu skladeb z alba.

Jón Thor Birgisson, jak zní celé jméno protagonisty, album z velké části nahrával s mladým a talentovaným skladatelem klasické hudby Nico Muhlym, v jehož životopise naleznete zajímavé položky - Muhly spolupracoval s Björk na DVD Oceania, dělal s ceněným brooklynským indie-folkovým sdružením Grizzly Bear, pomáhal Philipu Glassovi i Antony and the Johnsons.

EMI/Virgin

Jakob Dylan: Women and Country

Příznivě přijatém debutu Seeing Things vydává syn legendárního Boba Dylana druhé album nazvané Women and Country.

Toto album vznikalo ve spolupráci s producentem T Bone Burnettem (Robert Plant, Alison Krauss, Crazy Heart), který produkoval v roce 1996 album The Wallflowers Bringing Down the Horse. K tvorbě alba byly také přizvány písničkářky Neko Caseová a Kelly Hoganová, které se podílely na osmi skladbách z jedenácti uvedených na desce.

Sony Music

Avantasia: Angel Of Babylon, Wicked Symphony

Projekt metalové opery Avantasia, napsané a zkomponovaná frontmanem skupiny Edguy - Tobiasem Sammetem, se táhne již od roku 2000, kdy vyšel první díl, druhý pak o dva roky později. Na ní v roce 2008 navázal autor dalším metalovo – symfonickým dílem The Wicked Trilogy, jehož druhou a třetí část Angel Of Babylon a Wicked Symphony vrhl na pulty nyní.

K nahrávání hlasových partů si Sammet pozval své slavné kolegy, za všechny jmenujme Michaela Kiskea (Helloween), Russella Allena (Symphony X), nebo Klause Meineho (Scorpions).

EMI

To nejlepší se Spejblem a Hurvínkem

V letošním roce oslaví Divadlo S+H 80 let své profesionální činnosti, k tomu se přidá pan Spejbl jako čerstvý devadesátník a pozadu nezůstane Mánička (ač by jí to nikdo nehádal, bude jí osmdesát) a také stejně starý Žeryk. K těmto výročím vznikl komplet 4CD, na nichž se představují všichni tři principálové od vzniku souboru po současnost.

Na prvním CD uslyšíte zakladatele divadla Josefa Skupu, dále Miloše Kirschnera a současného šéfa uměleckého souboru Martina Kláska. Další tři disky jsou věnovány posluchačsky nejúspěšnějším titulům Hurvínek se vzdělává, Past na Hurvínka, Hurvínkův mořský vlk a Hurvínek mezi Přemyslovci.

Supraphon

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám