Hlavní obsah

Nevtíravá a sofisitikovaná world music Dobet Gnahoré

Novinky, Stanislav Dvořák

Čtyřiadvacetiletá africká zpěvačka Dobet Gnahoré platí za shooting star dnešní world music. Po získání společné Grammy se slavnější kolegyní jménem India.Arie za singl Pearls s úspěchem koncertuje po Americe i Evropě a její albové novince Djepka La You se nadmíru daří ve World Music hitparádě WMCE.

Článek

Gnahoré je jako zpěvačka křehká, nehlučná a nevtíravá, často spíše introvertní, ale s hlasem na sto procent naplněným emocemi. Ty se však derou na povrch spíše v náznacích.

Její vynikající kytarista Colin Laroche de Feline nepřetržitě zdobí zvolna plynoucí melodie drobnými sóly a jednoduché aranže s různými perkusemi, akustickými kytarami a baskytarou zachovávají albu Djepka La You průzračný lidový charakter.

Rodačka z Pobřeží Slonoviny zahájila profesionální kariéru roku 2004 debutem Ano Neko. O tři roky později vydala řadovou desku Na Afriki a letos třetí Djepka La You. Návštěvníci koncertů, které se zatím Česku vyhýbají, oceňují Gnahoré také jako vynikající tanečnici a okouzlující skromnou osobnost.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám