Hlavní obsah

Pražské divadlo Viola oživilo romské příběhy

Právo, Radmila Hrdinová

Tradici romského vyprávění příběhů oživuje představení pražského divadla Viola Šunen Romale – Poslyšte, Romové. Režisérka Hana Kofránková vybrala romské pohádky, balady, humoresky, anekdoty, zkrátka příběhy, v nichž je uložena moudrost spolu s humorem a poezií.

Foto: Profimedia.cz

Bára Hrzánová se ujala role vypravěčky romských příběhů.

Článek

Pohádky jsou určené dospělým, a tak není divu, že je v nich hodně bídy, bolesti i tajemnosti s přídechem hororu. Ať už je to příběh o přepůleném nebožtíku nebo o mrtvé Maruně, která se o půlnoci vrací kojit své děťátko.

Role romských vypravěček i zpěvaček se ujaly herečky Barbora Hrzánová a Jana Boušková. Obě tak činí s jemnou nadsázkou umocňovanou oslovováním křestními jmény. Vyprávějí s vtipem i smyslem pro poezii příběhů a obě opravdu dobře zpívají.

Romské příběhy ať vyprávějí Romové

Přesto mám pocit, že romské příběhy mají vypravovat a zpívat Romové a že čím víc se obě herečky snaží sugerovat publiku svou „romskou identitu“, tím je to horší. A to, že spolu s nimi účinkuje Mário Biháry, romský zpěvák omamujícího hlasu a suverénní instrumentalista, je dojem „gádžů hrajících si na Romy“ ještě intenzivnější.

Romské pohádky jsou moudré a poslání té poslední o potopě světa, v níž Pánbůh nechává na světě jen jednoho gádžu a jednoho Roma, aby se spolu naučili žít, je opravdu aktuální. Takže je asi dobře, že pořad ve Viole vznikl. A i když jsou diváci ochuzeni o poezii většiny textů zpívaných v romštině, nudit se rozhodně nebudou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám