Hlavní obsah

Novinky v klasice: Smetana trio, Sir Charles Mackerras a Dvořákovy symfonické básně

Novinky, Stanislav Dvořák

Na trh vstupují nové nahrávky Smetanova tria i archívní koncerty Svjatoslava Richtera. Slavný milovník české klasické hudby, dirigent Sir Charles Mackerras, zpracoval s Českou filharmonií Dvořákovy Symfonické básně, které vycházejí pod titulem Dvořák: Symphonic Poems.

Článek

Nahrávky Dvořákových symfonických básní Vodník, Polednice, Zlatý kolovrat a Holoubek, které vydal Supraphon, vznikly v Praze v letech 2001, 2008 a 2009. Završují Mackerrasovu dlouholetou spolupráci s českými muzikanty.

Smetanovo trio, neboli Jitka Čechová – klavír, Jana Vonášková-Nováková – housle a Jan Páleníček – violoncello, natočilo Mendelssohnovo d moll a Schubertovo Es dur, které patří k jejich nejhranějším skladbám. O úspěchu Schubertova tria, v němž autor využil nápěvy švédských lidových písní, svědčí fakt, že bylo jediným skladatelovým dílem vydaným za jeho života v cizině.

Z archívu Supraphonu pocházejí i remasterované nahrávky Svjatoslava Richtera. Beethovenovy klavírní koncerty číslo jedna vznikly ze spolupráce s Českou filharmonií v letech 1956 a 1962.

Reklama

Výběr článků

Načítám