Hlavní obsah

Hitlerovy skici jdou do dražby

Právo, znk
Ludlow

Britská aukční síň v polovině dubna nabídne zájemcům skici někdejšího nacistického vůdce Adolfa Hitlera, které v roce 1908 jako mladík předložil vídeňské Akademii výtvarných umění při neúspěšném pokusu dostat se na školu.

Foto: archiv, Právo

Hitlerovy skici

Článek

Celkem 12 kreseb, které půjdou do dražby ve městě Ludlow, jsou akty, lidská těla, předměty a krajinky. Většina nese datum 1908, roku, kdy akademie podruhé zamítla Hitlerovu žádost o účast na přijímacích zkouškách pro studium.Ostatní jsou o rok starší.

Hitler se v roce 1905 přestěhoval do Vídně, kde se živil prodejem obrázků, které obkresloval z pohlednic. Třel bídu s nouzí a jeden čas pobýval i v zařízení pro bezdomovce. Později tvrdil, že jeho antisemitismus se zrodil právě v hlavním městě monarchie.

„Jde o typické skici studenta, který se snaží dostat na uměleckou školu – s tužkou a perem je váhavý a nejistý v perspektivě a dělá základní chyby jako chybné umístění horní a spodní části svícnu,“ řekl listu The Daily Telegraph Michael Liversidge z Bristolské univerzity.

Podle Richarda WestwoodBrookese, který má prodej sbírky na starosti, se kresby na veřejnosti objevují poprvé. „Prodejce je evropský umělec, který je měl spoustu let,“ vysvětlil. Každý obrázek by se podle něj mohl prodat až za šest tisíc liber (přes 170 tisíc Kč).

Reklama

Související články

Mengeleho deník koupil vnuk oběti holocaustu

Deník, který si nacistický zločinec Josef Mengele, přezdívaný Anděl smrti, v 60. letech v úkrytu v Argentině a Brazílii psal německy do dětského školního...

Hitlerův akt mladé ženy jde do dražby

Dosud neznámý akt mladé ženy, jehož autorem je Adolf Hitler, jde do dražby v Británii. V aukci se bude podle listu The Daily Telegraph nabízet i další jeho...

Picassův Piják absintu jde do dražby

Slavný Picassův obraz Piják absintu, který loni v prosinci po mimosoudním vyrovnání připadl britskému skladateli Andrewovi Lloydu Webberovi, jde nyní v Londýně...

Výběr článků

Načítám