Hlavní obsah

Hostem Febiofestu je režisér Terence Davies

Právo, Věra Míšková

Britský režisér Terence Davies, který pochází z Liverpoolu, se narodil do chudých dělnických poměrů a už od dospívání se potýkal s přísnou katolickou výchovou a s vědomím vlastní homosexuality.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Terence Davies při své včerejší návštěvě Febiofestu

Článek

Snad i proto se rozhodl zasvětit život práci. Natočil pozoruhodné filmy jako Báječná léta a Dům radovánek, naposledy pak dokument o svém rodišti O čase a městě.

Filmy točí většinou autobiografické

V Liverpoolu se odehrává i většina jeho autobiograficky laděných hraných filmů. Přesto, jak řekl včera novinářům, mu symboly jeho města, Beatles a fotbal, nic neříkají. „Nenáviděl jsem je,“ řekl o slavné hudební skupině.

„Už z Elvise Presleyho jsem se osypal. Měl strašný hlas a příšerně zpíval. Pak přišli Beatles a bylo to ještě horší. Jen ty texty – Za peníze lásku nekoupíš – to je vážně originální.“

„Od mládí jsem byl nemožný na sport. Když mě vzali na fotbalový zápas, myslel jsem, že umřu nudou. Ještě horší je ale golf. Dospělí lidé, kteří opakovaně strkají do míčku, aby ho dostali do jamky, by potřebovali odbornou pomoc,“ řekl režisér, jehož největší láskou je poezie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám