Hlavní obsah

Chystá se přehlídka díla Jana Kaplického

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražském Centru současného umění DOX se 16. dubna otevřou brány do tvůrčího světa předního architekta českého původu Jana Kaplického.

Článek

Nejobsáhlejší tuzemská přehlídka jeho díla nazvaná Jan Kaplický – Vlastní cestou potrvá až do 2. srpna. Ředitel DOX Leoš Válka Právu potvrdil, že přednášky přislíbily hvězdy světové architektury Zaha Hadid, Richard Rogers a Norman Foster.

„Záměrem retrospektivní výstavy je představit osobnost a dílo Jana Kaplického v co nejširším uměleckém kontextu. Od architektonických modelů, přes šperky a módu až po technologické postupy a užité materiály,“ sdělil Válka.

Kaplický, který zemřel loni v lednu ve věku 71 let, se v České republice dostal do nejširšího povědomí především díky diskutovanému projektu nové budovy Národní knihovny v Praze, jinak zvané blob či chobotnice.

Nejslavnější stavby

V zahraničí se proslavil zejména dvěma stavbami – tiskovým centrem na kriketovém hřišti v Londýně a obchodním domem Selfridges v Birminghamu.

„Scénář výstavy je koncipován jako „inspiromat“, chce být multifunkčním prostorem, kde si každý návštěvník najde svoji cestu a odnese si nové podněty. Člověk, který chtěl vždy jít „vlastní cestou“, i když mu to v jeho životě ne vždy přineslo pozitivní momenty a úspěch, se tak představí české veřejnosti konečně v celé šíři svých aktivit, názorů a faktografických údajů, které byly donedávna u nás opomíjené nebo neznámé,“ dodal Válka.

K vidění budou vedle realizovaných projektů i Kaplického poslední návrhy, které již nestihl dokončit, jako jsou Koncertní a kongresové centrum Antonína Dvořáka v Českých Budějovicích alias Rejnok či Klub a vila pro Konopiště Resort.

Muzeum Enzo Ferrari

Rovněž se návštěvníci seznámí s muzeem Enzo Ferrari v italské Modeně, které je nyní ve fázi hrubé stavby.

„Také budou vystaveny neznámé projekty plážového domu E2, most pro pěší pro londýnské Olympijské hry 2012, Slope House, což je návrh vily v Praze, a dále realizovaný interiér vlastního bytu Kaplického v Londýně,“ doplnil ředitel DOX.

Autoři výstavy (Alan Záruba, Zdeněk Lukeš, Ivan Margolius nebo Eva Jiřičná) neopomněli Kaplického designérské práce: skleněný Champagne Bucket, lampu Drop, šaty pro české studio Leeda, návrh londýnského dvoupatrového autobusu, jídelní servis Bettina pro firmu Alessi, návrhy šperků Faggionato Flower Pin, Pahidon Pin či několik kusů nábytku.

Současně s výstavou vstoupí do českých kin dokument Olgy Špátové nazvaný Oko nad Prahou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám