Hlavní obsah

Děti mohou přenocovat v českých knihovnách při Noci s Andersenem

Stovky knihoven po celém Česku zůstanou v pátek 26. března otevřeny do pozdních nočních hodin, aby přivítaly především malé čtenáře. Bude se konat již desátý ročník konat Noc s Andersenem, při níž se připomíná výročí narození dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena a Mezinárodní den dětské knihy, jenž připadá na 2. dubna.

Foto: Karel Felt, Právo

Na výročí narozenin dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena připadá Mezinárodní den dětské knihy.

Článek

"Letos se k Noci s Andersenem připojilo přes osm set českých knihoven a očekáváme, že v knihovnách přenocuje asi 40 tisíc dětí i dospělých," doufá Vít Richter, předseda Svazu knihovníků a informačních pracovníků, který akci organizuje. Další desítky knihoven se připojují i na Slovensku a v Polsku.

Pořadatelé se letos také spojili s organizátory Celonárodního čtení bible a přibližně ve třech desítkách knihoven se bude předčítat z biblických textů. Noc s Andersenem ale chce přivést děti ke čtení vůbec, chce ukázat, že četba může být nejen zdrojem poučení, ale i zábavou a velkým dobrodružstvím.

Rodiče mají jít příkladem

Na děti v knihovnách tak dnes čekají celonoční programy orientované na jejich čtení a na čtení nahlas. České děti totiž čtou v posledních letech podle průzkumů málo, a pokud ano, čtenému textu nepříliš rozumějí.

Knihovníci ve shodě s dětskými psychology říkají, že nejlepší cestou, jak přivést děti ke knize, je dát jim osobní příklad. V rodině, kde čtou rodiče, nemají děti se čtením problémy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám