Hlavní obsah

Rytířský hlas Brendana Perryho z Dead Can Dance rozesní pražskou Archu

Novinky, fia

Podmanivý hrdinný baryton, vznešené a temné melodie i bohatý zvuk plný různorodých prvků od elektroniky až k world music přiveze do Prahy anglicko-irský zpěvák a hudebník Brendan Perry. Mužská polovina legendárního dua Dead Can Dance zahraje v Divadle Archa ve středu 31. března.

Článek

Jeho nezaměnitelný hluboký a znělý vokál proslavil Dead Can Dance stejnou měrou jako éterický projev zpěvačky Lisy Gerrard, která se po rozpadu kapely rovněž vydala na sólovou dráhu.

Perry do Prahy dorazí v rámci turné k aktuálnímu albu Ark, které vychází dlouhých 11 let po první sólovce Eye Of The Hunter.

„Skladby z desky Ark se mnohem více podobají tomu, co jsem psal pro Dead Can Dance než u mého prvního sólového alba Eye Of The Hunter," říká Perry.

Zatímco na prvním albu se odklonil od elektronického soundu a živé nástroje využíval téměř folkově intimním způsobem, na Ark se Perry vrací k syntezátorům a samplerům.  „Byl to ode mě záměr, jelikož jsem chtěl nabít hudbu neutrálním elektronickým zvukem, který by odrážel náš svět, který je stále více závislý na strojích," vysvětluje Perry.

V Arše Perryho ovšem bude doprovázet pětičlenná živá kapela.

Jednapadesátiletý Brendan Perry začínal jako samouk v Austrálii v punkové kapele The Scavengers. V roce 1981 se setkal s Lisou Gerrard, s níž založil Dead Can Dance, a po přestěhování do Londýna se tento projekt po celém světě proslavil svou charakteristickou meditativní hudbou inspirovanou středověkou i etnickou melodikou.

Reklama

Výběr článků

Načítám