Hlavní obsah

McFerrin v Česku s Bittovou a Bártou

Novinky, Stanislav Dvořák

Americký hudebník Bobby McFerrin si pro své české koncerty vybral špičkové hosty, které spojuje schopnost improvizace a také překračování žánrů. S Ivou Bittovou a Danem Bártou vystoupí 21. dubna v Obecním domě na Jarním GALA pro Struny podzimu, 22. dubna v pražském Kongresovém centru a 24. dubna v ostravské ČEZ Aréně.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Bobby McFerrin v Praze

Článek

Dan Bárta už s Bobbym McFerrinem vystupoval na jeho prvním koncertě v ČR v předloňském roce.

McFerrina letos doprovází kromě hostů také zvlášť pro tuto příležitost sestavený pěvecký sbor. Vedením tělesa byl pověřen sbormistr Pražského filharmonického sboru Lukáš Vasilek, jehož před vystoupeními vystřídá McFerrinův dlouholetý spolupracovník Roger Treece.

Aktuální turné představuje horkou novinku Vocabularies. McFerrin, který si prošel  jazzem, world music i klasikou, na ní poprvé všechno systematicky shrnuje v jeden tvar. Zdánlivě nespojitelné světy improvizace a klasického přístupu se spojily a přinesly šťavnaté plody. S pomocí skladatele a aranžéra Rogera Treece a padesáti zpěváků, mezi nimiž jsou lidi z opery, jazzu, rocku i soulu (Lisa Fischer, Janis Siegel, Luciana Souza) si McFerrin pohrává se svými improvizacemi, které si zaznamenával několik let.

Treece a McFerrin je nově zapojili do bohatě prokomponovaných mnohaminutových skladeb a jako supermoderní Mozarti suverénně proplouvají náladami - tu klasika, tu Afrika. V popředí je lidský hlas (ale nejen McFerrinův, na této desce dává až neobvyklý prostor hostům), v pozadí pracují nenápadné syntezátory a perkuse.

Reklama

Výběr článků

Načítám