Hlavní obsah

České Budějovice zaplatí za točnu v Krumlově dva milióny korun ročně

Český Krumlov

Doposavad České Budějovice platily Národnímu památkovému ústavu (NPÚ) za nájem pozemků pod otáčivým hledištěm v Českém Krumlově 946 tisíc korun ročně, nyní se nájem zvýší na dva milióny.

Foto: Petr Mlch , ČTK

Otáčivé hlediště divadla v zahradě českokrumlovského zámku.

Článek

"Uzavření dlouhodobé smlouvy do roku 2015, jež garantuje zachování točny na jejím současném místě, ve čtvrtek na mimořádném jednání schválila rada města," oznámil primátor Juraj Thoma.

Podle ředitelky NPÚ Nadi Goryczkové památkáři musejí požadovat cenu v místě obvyklou. Nájemné bude placeno ve čtyřech splátkách, částka bude valorizována.

Zahrada patří státu, hlediště Budějovicím

Zatímco vlastníkem pozemku, tedy zámecké zahrady, je stát, potažmo Národní památkový ústav, vlastníkem otáčivého hlediště je město České Budějovice a jeho provozovatelem Jihočeské divadlo. Vlastník pozemku uzavírá s vlastníkem stavby nájemní smlouvu na provozování otáčivého hlediště, a ten následně uzavírá smlouvu s provozovatelem hlediště.

Dosud stavební odbor českokrumlovské radnice každoročně vydával na základě žádosti Jihočeského divadla rozhodnutí o prodloužení termínu užívání stavby. Dlouhodobá smlouva pomůže vedení scény plánovat v klidu představení na několik let dopředu.

Točna zůstane do roku 2015

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově má po středečním jednání na ministerstvu kultury jisté působení do roku 2015. Zástupci města, kraje i státu se shodli na tom, že i po tomto datu by mělo unikátní přírodní divadlo, avšak kritizované památkáři, v zámecké zahradě zůstat. O jeho podobě se bude dál jednat.

Namísto tří variant řešení jsou nyní ve hře dvě - rekonstrukce nynějšího objektu, nebo vybudování nového, přijatelného i pro památkáře s vytvořením centra exteriérového divadla; pro něj by bylo možné čerpat peníze ze strukturálních fondů EU. Třetí z variant, které vzešly z podzimního setkání všech účastníků, tedy vybudovat novou točnu mimo zahradu, Jihočeši odmítli.

Památkářům se současná točna, která stojí v zahradě od konce 50. let, nelíbí. Nelíbí se ani světovému výboru UNESCO, který Krumlov zapsalo v roce 1992 na seznam světového dědictví. Točna však tehdy nebyla zakreslena na plánech, které úředníci posuzovali.

Reklama

Související témata:

Související články

Točna v Krumlově zůstává do roku 2015

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově má po jednání na ministerstvu kultury jisté působení do roku 2015. Zástupci města, kraje i státu se shodli na tom, že i po...

Výběr článků

Načítám