Hlavní obsah

Febiofest zahájí dokument o Kaplickém Oko nad Prahou

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři filmy v různých sálech pražského multikina Cinestar Anděl zahájí zítra 17. ročník Febiofestu. Jedním z nich bude Manželství Marie Braunové z roku 1979 Rainera Wernera Fassbindera, který přijede uvést slavná německá herečka Hanna Schygullová. Zároveň převezme cenu Kristián za celoživotní přínos světové kinematografii.

Článek

„V závěru přehlídky dostane stejné ocenění švýcarský herec Bruno Ganz,“ oznámil ředitel festivalu Fero Fenič a omluvil francouzskou herečku Fanny Ardantovou, která měla přijet také na Febiofest, ale nakonec zavítá do Prahy až v polovině dubna.

Přehlídku zahájí také dokument Oko nad Prahou Olgy Špátové, věnovaný architektovi Janu Kaplickému, dále novinka herce a režiséra Roberta De Nira Všichni jsou v pohodě a premiéra filmu Květ pouště, který uvede německá režisérka Sherry Hormannová.

Jeho hrdinkou je somálská modelka Waris Dirieová, která upozornila svět na trvající problém ženské obřízky. Projekci doprovodí v Rudolfinu módní přehlídka návrhů Pavla Jevuly.

Asociace režisérů a scenáristů ocení při zahájení Febiofestu podporu vzniku a šíření nekomerčních tvůrčích počinů. Letos dostane cenu společnost La Fabrika a uskupení OSA 9, které sdružuje artová kina Aero, Evald, Mat a Světozor.

Festival potrvá devět dní v Praze, poté navštíví dalších šest měst v Čechách a na Moravě. Promítne celkem 185 filmů z 57 zemí. Prakticky souběžně (od 26. března) bude probíhat samostatná slovenská část Febiofestu. Hostem tradičního slovenského dne na pražské části bude letos herec Martin Huba.

Letem filmovým světem

V hlavním městě zaplní festival 15 kinosálů, kde mohou diváci cestovat Kinem osobností, Asijským kinem, Kinem Latinské Ameriky, navštíví Íránské jaro, Gay a lesbické kino, v pražském Ponrepu si mohou připomenout 14 českých filmových kýčů natočených v letech 1930 až 1989. Představí se i Nový polský film, tituly zařazené do sekce V hlavní roli dítě a Světové panorama, které uvede loňské novinky.

V Kině nové Evropy budou letos už potřetí soutěžit vybrané debuty nebo druhé filmy evropských tvůrců o Grand Prix Febiofestu. Hodnotit je bude třiatřicetičlenná laická porota, složená z lidí různého věku (nejmladšímu je 15, nejstaršímu 85 let) i různých profesí. Čestným předsedou je dirigent Libor Pešek.

Dalšími hosty budou například britští filmaři Hugh Hudson a Terence Davies či francouzští Bruno Dumont a Gaspar Noé. Doprovodný program nabídne výstavu o Romanu Polanském a Febiofest Music Festival uvede 44 koncertů a vystoupení dalších osmnácti kapel.

Závěrečný večer bude patřit Cenám české kritiky Kristián a loni zavedené novinářské anticeně Hroch za nejhorší film roku. Závěrečným filmem bude předpremiéra americké politické satiry s hvězdným obsazením Muži, co zírají na kozy. Hrají George Clooney, Jeff Bridges, Ewan McGregor a Kevin Spacey.

Zahajovacím snímkem regionálních částí je český film scenáristky a režisérky Alice Nellis Mamas & Papas – mozaika osudů manželských či partnerských dvojic, které řeší otázky chtěného, nechtěného, vytouženého nebo zmařeného rodičovství.

Od středy do neděle bylo v předprodeji vydáno přes 20 000 vstupenek, což je téměř třetina celkové kapacity kin. Vstupenky na pražskou část jsou za 79 korun, Febiofest Junior stojí 39 korun. Divákům s malými dětmi bude sloužit koutek se stavebnicemi a projekcemi večerníčků a těm, kdo znaveni filmovým a hudebním maratónem klesnou, obnoví síly relaxační zóna.

Reklama

Související články

Filmový Febiofest zahájí Kaplickým

Čtveřice filmů zahájí 25. března pražskou část tradiční filmové přehlídky Febiofest, přičemž slavná německá herečka Hanna Schygullová, odměněná nedávno čestným...

Výběr článků

Načítám