Hlavní obsah

Otec a syn Francisové vydávají třetí detektivku

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrovnaný účet se jmenuje už třetí společná detektivka Dicka Francise (1920-2010) a jeho syna Felixe. Není pochyb, že se po včerejším uvedení na trh usadí na špičce žebříčku prodávaných knih.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dick a Felix Francisovi na snímku z pražského pobytu v roce 2006.

Článek

Někdejší pilot bombardérů RAF a úspěšný profesionální žokej se u nás těší mimořádné popularitě, která nepominula ani po smrti letos v únoru. První detektivku napsal v roce 1956, do systematického psaní se dal v roce 1962. Smrt favorita (česky vyšla 1974) sklidila úspěch a Francis pokračoval. S milovanou ženou Mary, s níž měl syny Merricka a Felixe, nabízel jeden titul ročně.

Změna literárního stylu

Dlouho se zdálo, že posledním vydaným po její smrti v roce 2000 bude 39., jmenoval se Střepy. S uspokojením tehdy Francis přijal zprávu, že je překládán do 35 jazyků a celkový počet prodaných titulů se přehoupl nad 60 miliónů.

Mimořádný úspěch u nás byl jistě i dílem překladatelky Jaroslavy Moserové. Její památce věnoval v roce 2005 čtyřicátý titul - Mrtvý dostih. Ten podepsal i Felix. Tak tomu bylo také loni u knihy Talár a dres.

Edda Němcová, která ještě v nakladatelství Olympia odvedla výtečnou práci, se věnovala i knize vydané nyní v Knižním klubu. Tato změna jistě nebyla dílem konzervativního Dicka. Felix se ujal vlády nad „rodovým klenotem“.

Není třeba být protřelým kritikem, aby člověk poznal změnu literárního stylu a v případě Mrtvého dostihu do značné míry i prostředí. Boj šéfkuchaře Maxe Moretona o svou čest, kdy pro prestižní závod připravil raut, po němž se řadě lidí udělalo nevolno, měl blíž až ke společenskému románu než ke klasické detektivce.

Střídání prostředí i vracející se zápletky

I Vyrovnaný účet, kde zase bojuje bookmaker Ned Talbot o přežití firmy i své vlastní, vykazuje strukturu autora poučeného kurzy tvůrčího psaní. Střídání prostředí opět i mimo Anglii, několikrát vrácené zápletky slibují bohatý děj.

Model je podobný, mladý muž kolem třicítky, tady ošetřující manželku Sophii, hájí čest a život. Objeví se pán, který tvrdí, že je jeho otec. A zanechá mu kromě řady nezodpovězených otázek i kódovací přístroj, jímž se čipují koně. Jeho zneužití umožňuje na dostizích podvádět. Uvidíme, zda letos vyjde v originále ještě kniha otce a syna, nebo už jen Felixova.

Celkové hodnocení: 85%

Dick Francis & Felix Francis: Vyrovnaný účet

Euromedia Group k.s. – Knižní klub,

přeložila Edda Němcová, 294 stran

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám