Hlavní obsah

V sobotu se budou udělovat Ceny Thálie

V sobotu 20. března budou v Národním divadle v Praze předány Ceny Thálie. Mezi nominovanými jsou Bára Basiková, Pavel Batěk, Kateřina Burianová nebo Daniel Hůlka. Moderovat bude plzeňský herec a dramatik Antonín Procházka. Přímý přenos ze slavnostního vyhlášení bude vysílat Česká televize.

Článek

Co však bude podle prezidenta Herecké asociace Václava Postráneckého nové, budou kulisy pódia historické budovy večera. Přímo na jevišti mají usednout nominovaní umělci včetně těch úspěšných z minulých ročníků.

"Mezi dvacítkou nominovaných jsou takřka samí nováčci. Výjimkou je Nikola Márová, která Thálii získala předloni za dvojroli v Labutím jezeře nastudované Státní operou Praha (zatímco letos jde o stejnou dvojroli, ale na jevišti Národního divadla), její manžel Alexandre Katsapov, oceněný za rok 2002, a už jednou nominovaná Ivona Jeličová," řekl Postránecký.

Thálie jsou výročními cenami za mimořádné umělecké výkony v inscenacích, které vznikly na českých scénách a jejichž premiéra či obnovená premiéra se uskutečnila od 1. prosince 2008 do 30. listopadu 2009. I cizinci mohou být nominováni, pokud ovšem svou roli nastudovali v Česku.

Současně budou vyhlášeni držitelé Thálie za celoživotní mistrovství. Kolegium pro udělování těchto cen, v jehož čele je poprvé Vlastimil Harapes, může navrhnout i zvláštní ocenění za mimořádný umělecký přínos českému divadelnímu umění. Navíc může být udělena cena prezídia Herecké asociace určená mladé umělkyni či umělci za výrazný jevištní výkon.

Z přehledu dvou desítek nominací vyplývá, že 13 jich směřuje do Prahy. Tři naděje na skleněnou plastiku se stylizovanou divadelní maskou z tvůrčí dílny Bořka Šípka má Národní divadlo v Praze a Divadlo F.X.Šaldy v Liberci. Dvě želízka v ohni má pražské Divadlo na Fidlovačce za herecké výkony Andrey Černé a Otakara Brouska ml. v inscenaci Tři sestry.

Silných hereckých osobností přibývá

Činoherní komise vybírala z téměř 160 inscenací v divadlech všech typů. "Jednotlivé výkony nás přesvědčily o tom, že divadlo má silné herecké osobnosti ve všech generacích a stále objevuje nové," uvedla předsedkyně činoherní jury Jana Paterová.

Deset stálých operních souborů, ale i dalších uskupení, věnujících se opeře, nabídlo operní porotě 40 novinek. Sopranistka Petra Alvarez Šimková, nominovaná za roli Mařenky v Prodané nevěstě nastudované v Ústí nad Labem má za muže Mexičana Rafaela Alvareza, který nominaci získal za tenorový part Nemorina v liberecké inscenaci Donizettiho Nápoje lásky. Poprvé se tak objeví na finálovém večeru manželský pár.

Podle šéfa baletní poroty Vladimíra Nečase byla zhlédnutá představení pestrá. I tak letošním nominacím dominují pražské premiéry.

Členové zbývající jury zhlédli 49 novinek, z toho 34 muzikálů a 15 operet. Kvůli alternacím museli posoudit přes 80 představení, přičemž je zaujaly obnovené premiéry Johanky z Arku a Draculy. Nikoli poprvé se do finále dostala činoherní herečka, konkrétně Markéta Tallerová. Thálii měla nadosah už před pěti lety nominací za výkon v Ibsenově hře Když my mrtví procitneme. Za ztvárnění Johanky z Arku, která letos přinesla nominaci Basikové, už byla Thálie udělena - před devíti lety Lucii Bílé v Divadle Ta Fantastika. Novou inscenaci uvádí Divadlo Kalich.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám