Hlavní obsah

Jim Carrey se vrátil jako gay v jednom ze svých nejlepších filmů

Novinky, Stanislav Dvořák

Hořkosměšný příběh o lásce a jednom americkém bláznovi, který je v jejím jménu schopen udělat cokoliv, vstupuje do kin s názvem I Love You Phillip Morris. Pro Jima Carreyho, který se v posledních letech trápil v mnoha průměrných filmech, je snímek režisérů Glenna Ficarry a Johna Requy grandiózním návratem.

Článek

Steven Russell je kluk, kterého se matka vzdala hned po porodu, vyrůstal s cizí rodinou a aby toho nebylo málo, zjistil, že je gay. Protože jde o příběh skutečného člověka, nemůžeme jeho osud přičítat scénáristově snaze co nejvíc dojmout.

Russell je tak trochu blázen a podvodník. Podvádí firmy, soudy a úřady a vždycky se nechá chytit. Ve vězení se setká s láskou svého života, křehkým Phillipem (Ewan McGregor), ale sám se dostane na svobodu dříve. Stojí tak před neřešitelnou otázkou, jak být s ním a šťastně žít. Rozpoutá sérii šílených podvodů a jde do vězení podruhé, potřetí, počtvrté...

Kdyby se tak inteligentní a snaživý člověk živil poctivě, musel by toho hodně dokázat, napadne nejednoho diváka, jenže to Steven nedokáže. Žije ve svých snech a pro svého Phillipa chce jen to nejlepší.

Od Jima Carreyho se po řadě slabších filmů nečekal nějaký zásadní comeback, ale v této roli bláznivého gaye toužícího po lásce svého života se skutečně překonává. Své staré zbraně (šílené grimasy, trhavé pohyby a pády) zde používá, ale s mírou, nejde o žádnou crazy komedii. Ve vážných scénách je zcela věrohodný a po čase mu musíte začít fandit, i když je opravdu hodně "divný týpek".

Svou hereckou univerzálností nám už dlouho takhle nevytřel zrak. Rozesmívá a současně dojímá, když odvážně ale ne úplně profesionálně předstírá, že je právník, a přitahuje dlouhé nechápavé pohledy soudce. Vše nakonec korunuje svým majstrštykem - předstírá, že umírá na AIDS, zfalšuje výsledky testů, padá "vysílením" z vozíku, simuluje bezvědomí a podobně...

I Love You Phillip Morris není jen další agitka, která má obhajovat práva homosexuálů, ale všeobecně platný příběh plný zajímavých postav, hlubokých postřehů, ironie a skvělé hudby.

Celkové hodnocení: 85 %

Reklama

Výběr článků

Načítám