Hlavní obsah

V Praze poprvé zahraje mozek Depeche Mode Alan Wilder

Novinky, Luděk Fiala

Britský hudebník Alan Wilder, aranžérský génius, který „vynalezl“ zvuk legendárních Depeche Mode, se v dubnu podívá do Prahy se svým sólovým projektem Recoil. Wilder se tomuto projektu věnuje už od poloviny 80. let, nyní však poprvé vyráží na turné s jeho audiovizuální pódiovou prezentací.

Článek

Wilder s proejktem Recoil zahraje 17. dubna v pražském Kulturním centru Vltavská, kde udělá zastávku na svém evropském turné, na kterém propaguje vydání své první „Best of“ kompilace, jež nese název Selected. Výběrové album obsahuje nejen singly, ale i ty skladby, které sám Wilder považuje za nejpodařenější. Deska obsahuje rovněž remixované i zcela nově nahrané verze některých skladeb.

Na pódiu Wilderovi vypomůže jeho spoluhráč, producent Paul Kendall, který stál u zrodu kompilace Recoil - Selected. Za sebou už mají několik vystoupení ve Španělsku, kde se objevil také zpěvák spřízněných Nitzer Ebb Douglas McCarthy, který často hostuje na albech Recoil. Živě si zazpíval např. coververzi Faith Healer.

Fanoušky kapely Depeche Mode, jejímž důležitým členem Wilder dlouhá léta byl, může navnadit fakt, že na koncertu v upravené verzi zřejmě zazní i jeden z velkých hitů britské legendy.

Wilder se navíc nedávno objevil po boku svých bývalých spoluhráčů, když si v Londýně na koncertě Depeche Mode vystřihl klavírní baladu Somebody. [celá zpráva] Šušká se, že tím by po 15 letech obnovená vzájemná spolupráce neměla končit.

Alan Wilder byl členem Depeche Mode od roku 1982 až do roku 1995, kdy odešel po zničujícím turné k albu Songs of Faith and Devotion. Se skupinou natočil její nejzásadnější alba jako Black Celebration, Music for the Masses či Violator. Byl to právě on, kdo skladbám DM vtiskl osobitý zvuk, který ve své době určoval aranžérské trendy ve světové pop-music.

Projekt Recoil založil už v roce 1986 a realizoval v něm své nápady, které se nehodily pro Depeche Mode. Na jeho albech figuruje řada zajímavých hostů včetně takových osobností, jakou je například Diamanda Galás. Po odchodu z DM vyšla pod hlavičkou Recoil celkem tři alba, která byla kritikou velmi dobře přijata.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám