Hlavní obsah

Hnědá je dobrá, znělo na Čtvrtníčkově "homosexuálním" Koncertu pro žaluda

• Aktualizováno

Herec a známý recesista Petr Čtvrtníček opět nalezl téma, ze kterého si může dělat legraci. Záminku mu dal odborářský předák Jaromír Dušek svými nedávnými výroky o homosexuálech v čele ministerstva dopravy a Českých drah. Čtvrtníčkův dnešní Koncert pro žaluda zaplnil pražské Divadlo Na zábradlí, zněly při něm známé písně, ovšem s pozměněnými "homosexuálními" texty v podání kapely Buzerant Home Metal. Například text písně kapely Žlutý pes "Modrá je dobrá" získal jinou barvu - hnědou.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bubeník kapely Buzerat Home Metal Petr Čtvrtníček

Článek

Úvodní část představení obstaral primář urologického oddělení nemocnice v Uherském Hradišti David Ondra. Popsal detailně mužské rozmnožovací ústrojí včetně jeho funkcí a došel až k takovým detailům, že po orgasmu je možné odlehčit situaci například větou "A je to" nebo se třeba představit partnerovi.

Poté už přišla chvíle pro koncert skupiny Buzerant. Ve vypůjčené písni od Michala Tučného Prodavač zazněla slova "a pro mou duši nevinnou, ten buzerant byl hrdinou", navzdory březnu zazněla i vánoční koleda s textem "Narodil se buzerant". Zpěvák Leoš Noha pak z drezíny na pódiu zapěl i slova "na železnici, dějou se věci, na dráze jsou zaměstnáni švarní mládenci".

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Urolog David Ondra při přednášce v průběhu Koncertu pro žaluda, který se konal 13. března v pražském Divadle Na Zábradlí.

Recesistu Čtvrtníčka k akci vyprovokovaly výroky železničního odboráře Duška, který se minulou sobotu vyjádřil v Lidových novinách na adresu ministra dopravy Gustava Slamečky, šéfa Českých drah Petra Žaludu a ředitele úřadu vlády Jana Nováka. "Homosexuál Žaluda drží s homosexuálem Slamečkou, homosexuál Slamečka má vazby na homosexuála Nováka. A na ministerstvu dopravy je těch homosexuálů natahanejch tak dvacet a ve vedení drah tak třicet, a tihle lidé absolutně ovládají České dráhy," pronesl Dušek. Výroky vyvolaly vlnu pobouření. "Můžu vám říct, že se tam bojím ohnout pro tužku na chodbě," dodal Dušek.

U vstupu na koncert byly připraveny tužky

Návštěvníci koncertu zřejmě právě proto našli na zemi hned ve vchodu do divadla na zemi spoustu dřevěných tužek. Čtvrtníček již v minulosti dokázal zareagovat na věci, které hýbaly společností. Před pěti lety zdramatizoval přepisy odposlechů fotbalových funkcionářů, kde se bývalý manažer Viktorie Žižkov Ivan Horník s rozhodčími a delegáty domlouvá na úplatcích, pod názvem "Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?".

Tento scénický projekt, karikující kauzu zmanipulovaných fotbalových zápasů, Čtvrtníček s mimořádným ohlasem uvedl v rámci karlovarského festivalu 2005. Poté pobavil diváky ve vyprodaných sálech několika českých divadel. O rok později jej doplnil prodejem "voňavého" stromečku Ivánek, který nevoní. Měl upozornit na Čtvrtníčkovu novou "názorovou kampaň" proti korupci.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zpěvák kapely Buzerat Home Metal Leoš Noha se občerstvuje během Koncertu pro žaluda, který se konal 13. března v pražském Divadle Na Zábradlí.

Velkou pozornost vzbudila v roce 2004 jeho reakce na volební kampaň tehdejšího premiéra Stanislava Grosse. Když Gross nechal oblepit zemi billboardy se svým portrétem a slovy "Jsem sociální demokrat" a "Myslím to upřímně", Čtvrtníček nechal vylepit billboardy se stejnými nápisy, na kterých pózoval on sám: "Když jsem viděl Grossovy billboardy, nedalo se svítit. Výraz šťastného muže jsem měl hned. Bylo to lehčí než s Klausem." Václava Klause Čtvrtníček zase v roce 1998 karikoval obřím billboardem na Letné, který byl parodií na portrét Klause, tehdy ještě předsedy ODS, v nadživotní velikosti.

Zatímco Klaus chtěl oslovit potenciální voliče, Čtvrtníček si dělal po svém reklamu na vlastní silvestrovský televizní pořad. Protože ale neměl potřebné povolení, musel zaplatit pokutu. Na podobizně se usmíval podobně jako Klaus: "Na Klause jsem si připravil výraz zadumánka," komentoval to později.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám